Инсталация за сортиране на стъклото по цвят край София улеснява рециклирането

Инсталация за сортиране на стъклото по цвят край София улеснява рециклирането

Край софийското село Равно поле бе открита първата инсталация за сортиране на стъкло по цвят, което ще позволи по-ефективното рециклиране на стъклените опаковки. Съществуващото от преди съоръжение за сортиране на стъкло е било модернизирано с 2.5 млн. лв. Повишен е двойно капацитетът ме и вече може да обработва до сто тона дневно, намарлени са изхвърляните вредни емисии и най-вече стъклото се разделя по цвят, което е от много голямо полза за предприятията, които произвеждат стъкло от стар амбалаж.

"Това е добра новина за рециклиращите заводи в България, както и за производителите на продукти в стъклени опаковки – те ще получат по-чиста суровина и съответно по-качествени опаковки“, обясни Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на ЕКОПАК България, която е инвеститор в обекта. Модернизираната инсталация има капацитет да сортира половината от пуснатите на българския пазар стъклени опаковки.

Нуждата от подобна инвестиция е породена и от повишаване на качествените критерии, които установяват кога отпадъците от стъклени опаковки престават да бъдат отпадък и се определят като суровина, посочват от ЕКОПАК.

Екоминистърът Ивелина Василева, която присъства на откриването на инсталация, заяви, че такъв вид съоръжения са важни за опазването на околната среда, за икономичното използване на ресурсите и за генерирането на по-малко отпадъци. Тя посочи, че близо 230 хил. тона годишно са преработените отпадъци от различните инсталации в страната.

Министерството на околната среда и водите ще продължава да подкрепя инициативи, свързани със "зелените" инвестиции и идеи, каза още Василева.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви от своя страна, че колкото по-модерна е технологията на инсталациите за отпадъци, толкова по-малко отпадъци за депониране ще има в София. Кметът каза, че за една година работа на завода за преработка на отпадъци на Столичната община са осигурени 79 процента по-малко отпадъци за депониране. Ежедневно в завода се преработват около 1000 тона отпадъци, а количеството стъкло в общия отпадък е между 5 и 7 процента, обясни Фандъкова.

Организацията за оползотворяване на отпадъците от опаковки допълва, че за последните 3 години нейните клиенти отчитат ръст на опаковките от стъкло общо с 30% в сравнение с 15% ръст на всички видове опаковки, пуснати на пазара. Реализацията на проекта трябва да спомогне за прилагането на предложения от Еврокомисията пакет от мерки за "кръгова икономика“, предвиждащ по-високи цели за рециклиране на стъкло на 75% до 2025 г. В момента тази цел е 60%.

Стъклото е единственият материал, който може да се рециклира на 100%, безброй пъти. Сортирането на стъклото по цвят ще направи рециклирането по-ефективно. Това може да се случи само с активното участие на хората, които изхвърлят разделно стъклени опаковки (бутилки и буркани) в зелените контейнери.

Цената на разделното събиране, сепариране и рециклиране на стъклените опаковки е включена в крайната цена на опакованите продукти, припомнят от ЕКОПАК.

Споделяне

Още от Бизнес