Разнобой във водещи полицейски служби за атентата в Бургас

Интерпол: Липсата на напредък е аномалия. Европол: Много сме впечатлени от напредъка

Интерпол: Липсата на напредък е аномалия. Европол: Много сме впечатлени от напредъка

Европейската полицейска служба Европол и Международната организация на криминалната полиция Интерпол дадоха полярни оценки за хода на разследването на атентата в Бургас. Докато европейската организация похвали българските служби за работата им по разкриването на извършителите на атентата, от международната организация не скриха недоумението си защото досега няма реален напредък в разследването. И двата противоположни коментара бяха дадени в един ден.

Генералният секретар на Интерпол Роналд Ноубъл обяви, че определя липсата на напредък в разследването на атентата като аномалия, въпреки общите усилия на много държави. Това предаде бТВ, като цитира думи на Ноубъл.

Българското правителство не посочва никой с пръст без ясни доказателства

Българското правителство не посочва никой с пръст, преди да има ясни доказателства за това, заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция в София с ливанския си колега Наджиб Микати.

Двамата премиери отклониха въпрос за евентуалната роля на Хизбулла при атентата в Бургас, за която говори Израел.

"Ливан е категорично против убийството на мирни граждани, категорично осъждаме това, което стана на летището в България и всякакви други терористични актове, извършени, от когото и да е. Смятам, че българското правителство и неговите органи извършват всичко необходимо като разследване", коментира Микати.

Още

"За Интерпол е необяснимо как след като се разполага със снимка и видео на самоубиеца атентатор все още няма информация за неговата самоличност", каза той, но все пак добави, че и ръководената от него организация е ударила на камък в събирането на сведения по случая.

Интерпол е използвала своята мрежа за информация срещу заплащане, но отново не е стигнала до резултат.

Обратното каза директорът на Европол Роб Уейнрайт. Той обяви, че има "стесняване на кръга около атентата в Бургас, но информацията не може да бъде обявена публично”. Според него от службата му били "много впечатлени" от постигнатото от българските власти в разследването.

"Тази сутрин говорих с министър Цветанов за някои наши актуални операции срещу големи организирани престъпни групи в цяла Европа. Разгледахме текущото разследване на терористичната атака в Бургас през лятото. Европол предостави значителен принос в разследването и съм много впечатлен от напредъка на българските власти, който те са постигнали в разследването на този значителен инцидент. Така че България се оказва един от нашите най-близки партньори и дори приятели в Европа, и съм много щастлив, че мога да се срещна отново с министър Цветанов”, заяви Роб Уейнрайт, цитиран от агенция "Фокус".

Българските власти все още не са обявили резултати от разследването. На този етап София официално не споделя версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката, при която загинаха петима израелски туристи, един българин и самият атентатор, стоят Иран и Хизбула. Президентът Росен Плевнелиев лично се ангажира до 15 септември да има публичен отчет как върви разследването, но това не се случи.

"Имаше експертизи, които бяха направени от Европол, които дадоха съществен прогрес на разследването, което тече в момента. И смятам, че в тази посока Европол може да бъде много съществен и значим фактор, както в това разследване, така също и в предотвратяването за подготовката на други терористични актове в Европа и в света", заяви още Цветанов.

Той предупреди, че в следващите шест месеца ще има мащабни съвместни операции с Европол, засягащи български криминални организации.

В понеделник Интерпол откри в Рим 81-та си генерална асамблея с министерска среща.

Срещата на тема "Предизвикателства за полицията, изправена пред съвременното насилие", събра в Рим 113 министри на вътрешните работи, правосъдието и сигурността, сред които и Цветан Цветанов.

Споделяне

Още от България