Инвалиди искат 7 на сто ДДС върху помощните средства

Бюджетът за протезите на хората с увреждания да се увеличи с 3 млн. лева от следващата година, ще поискат от Агенцията за хората с увреждания (АХУ). Това заяви на пресконференция в сряда нейният директор Минчо Коралски.

Той обясни, че в момента за протези държавата отпуска около 1 млн. лева, които са недостатъчни, за да се осигурят на нуждаещите около 2000 души се качествени протези. Според него политиката на държавата трябва да е за отпускане на средства за подходящи модерни протези. Така хората с увреждане могат да водят нормален живот и да се интегрират в обществото.

Според Даниела Данчева, председател на Асоциацията на шофьорите инвалиди, протезите,  чиято стойност се поема от здравната каса в момента, са остарели. Вместо да улесняват придвижването на инвалидите, те по-скоро водят до вторична инвалидизация, заяви тя.

Сега държавата дава за помощни протези от  300 до 600 лева, а най-евтината модерна протеза се продава за около 1600 лева. Тази ситуация в страната отблъсква и големите фирми, които произвеждат протези и помощни средства, да инвестират у нас, каза Коларски.

Той обясни, че вместо от бюджета да бъдат отпускани 15 000 на хора с увреждания, които искат за започнат собствен бизнес, тези пари могат да се дават за помощни средства и така те продължат да работят и да се развиват в професията, която са си избрали.

Председателят на АХУ поиска и повече помощни средства да бъдат включени в списъка, който здравната каса заплаща.

Организациите на хората с увреждания отправиха апел депутатите да не приемат промените в закона за ДДС, с които помощните средства ще се облагат с 20% ДДС, за да се синхронизира българското законодателство с европейското. Според АХУ облагането трябва е диференцирано и да е 7%.

По думите на Коларски 20% ставка ще ограничи достъпа на хората с увреждания до по-модерните помощни средства, които държавата не покрива.

Данчева заяви, че в страните от ЕС ДДС върху помощните средства е диференцирано и е между 4-7%, а във Великобритания и Ирландия тяхната покупка не се облага.

Досега у нас помощните средства за хората с увреждания имаха нулева данъчна ставка.

Споделяне

Още от България