Инвалидите ще подават документи за добавки на две части

Хаос и опашки пред социалните служби предизвика липсата на формуляри, с които хората с увреждания кандидатстват за интеграционни добавки. Въпреки това документите ще започнат да се издават едва в средата на другата седмица, стана ясно на пресконференция по проблема в петък.

Той възникна след като от началото на годината бележката за състоянието на пациента, която се издаваше от личния лекар, се замени със специално удостоверение по образец, което трябва да попълва джипи-то. Неговата липса пречи на комплектуването на пакета документи за кандидатстване за добавките за интеграция и принуди инвалидите да чакат пред социалните служби по няколко пъти.

По думите на зам.-министъра на труда и социалната политика Иванка Христова хората с увреждания вече могат да подадат само молбите си, а по-късно да изпратят по пощата или чрез пълномощник удостоверението от личния лекар.

Молбата трябва да се подаде до края на януари, а заради възникналия проблем срокът за удостоверенията, който изтича в края на месеца, се удължава поне до 15 февруари, обясни тя.

Христова коментира, че затруднението е възникнало заради забавянето на наредбата, която определя реда за получаване на добавките. Тя е подписана от социалния и здравния министри чак в края на декември и е обнародвана в Държавен вестник едва преди три дни.

Проблем с подаването на документи има в големите градове и най-вече в София, каза тя, като увери, че ведомството е взело нужните мерки за решаване на проблема.

По думите на Ирина Попова, експерт в Министерството на здравеопазването, удостоверенията могат да се издават едва след като образецът за тях бъде публикуван в Държавен вестник.

Оказа се, че не само хората с увреждания, но и личните лекари не са били уведомени за новия ред. Попова уточни, че писмата до регионалните центрове по здравеопазване тепърва ще бъдат изпратени в началото на следващата седмица. Така семейните лекари ще започнат да издават формулярите след сряда.

Все още не е ясно и откъде ще се вземат удостоверенията – дали хората сами ще трябва да си ги набавят или личните лекари ще имат това задължение. Ще направим необходимото образецът да бъде качен възможно най-скоро на интернет страницата на здравното министерство, за да може да се разпечатва документа.

По данни на социалното министерство се очаква  над 500 000 души, да подадат документи за интеграционни добавки, като 100 000 от тях ще са в столицата.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?