Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Инвестбанк" замесена в опит чрез измама да спести плащане на фирма

С протокол менте бил назначен съуправител, който имал право да управлява и да се разпорежда с компанията

0 коментара
"Инвестбанк" замесена в опит чрез измама да спести плащане на фирма

"Инвестбанк" се е опитала чрез измама да си спести плащането на 1.19 млн. лв. на фирмата "ДИГ-94" ЕООД, след като едноличното дружество е осъдило финансовата институция за въпросната сума. Схемата е представена подробно от e-vestnik.bg, който твърди, че плащането към "ДИГ-94" е потвърдено и на втора инстанция в съда.

Едноличното дружество е собственост на Йовчо Кьосев. Фирмата търгува с горива на едро, до неотдавна е била собственик и на бензиностанция. Допреди 7 години е бил клиент на банката, която неправомерно блокирала пари на фирмата и Кьосев загубил 1 млн. лева капаро по сделка. След няколкогодишни съдебни перипетии "ДИГ-94" ЕООД осъжда "Инвестбанк" да ѝ изплати 1 193 322 лв. Банката не ги изплаща доброволно, затова в началото на август е издаден изпълнителен лист и фирмата на Кьосев трябва да си получи парите.

На 13 август обаче собственикът разбира, че по партидата на фирмата му в Търговския регистър към Агенцията по вписванията има промени – назначен е съуправител, който има право да управлява и се разпорежда с фирмата. Йовчо Кьосев е категоричен, че той е едноличен собственик и управител на фирмата и никого не е назначавал за свой съуправител.

Назначеният Васил Славчов Колев бил вписан с протокол менте от "Общо събрание на едноличния собственик". Протоколът е подписан с видимо различен подпис от този на Йовчо Кьосев. Печатът не е същият, само името на фирмата съвпада.

Кьосев веднага изпраща в Агенцията по вписванията необходимите документи, с които анулира подадените фалшификати и освобождава новоназначения "управител". Но по закон Агенцията трябва да впише новите обстоятелства за три дни. И Агенцията спазва закона. Не иска да действа веднага, въпреки че ѝ е заявено, че става дума за измама.

Ден по-късно става ясно, че вписаният съуправител е изпратил молба по куриер до частния съдебен изпълнител Ренета Милчева, с която се обяснява, че тя вече няма претенции към "Инвестбанк", иска да се прекрати изпълнителното дело и "незабавно" да се вдигне запора върху сметки на банката. Всичко това, защото "Инвестбанк" "изцяло и доброволно" е изплатила "по банкова сметка на фирмата сумата от 1 193 122 лв." – всичко дължимо, лихви, такси.

Нито на собственика на фирмата, нито на съдия изпълнителя обаче не им е известно да има плащане по никаква сметка на фирмата. Но има молба черно на бяло, в която се казва, че е платено.

След като Кьосев подава сигнал до прокуратурата, ГДБОП и СДВР, става ясно, че назначеният съуправител е има 14 или 16 регистрации за кражби и други престъпления.

В ГДБОП намират в системата "новоназначения управител”, който е с адресна регистрация някъде в кв. "Модерно предградие”. "Видях на екрана един черничък циганин на около 30 години, с характерни черти, никога не съм го виждал. Обясниха ми, че е има 14 или 16 регистрации за кражби и др. престъпления”, обяснява Кьосев. Същото му казали и в СДВР.

Документите, подписани от въпросния Васил Колев, са изключително грамотни юридически, сигурно не са писани от него, а от адвокат.

В момента по партидата на "ДИГ-94" е вписано, че фирмата се представлява само от управителя Йовчо Кьосев.

В казуса е била замесена и Българска народна банка (БНБ), която също се опитва с писмо до съдия изпълнителя да го убеждава, че не трябва да тегли дължимата от "Инвестбанк" сума, защото щяла да нанесе "увреда" на банката, която щяла обжалва.

От e-vestnik.bg са задали въпроси към "Инвестбанк" във връзка с казуса, но все още няма отговор.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.