Инвестициите ни в България и Албания са проблематични

Инвестициите ни в България и Албания са проблематични

Чешката енергийна група ЧЕЗ определя инвестициите си в България и Албания като проблематични, а тази в Румъния като добре работеща. Затова казва в интервю за в. ″Файненшъл таймс″ изпълнителният директор на компанията Мартин Роман, цитиран от сайта economynews.bg.

Фирмата смята да ограничи вложенията си в чужбина, като ще се съсредоточи в ядрени проекти в Чехия и Словакия.

Обявените намерения са обрат в стратегията на ЧЕЗ, която от 2004 г. започна агресивна експанзия в Централна и Източна Европа, като купи централи, мини и електроразпределителни дружества от Турция и Албания до България и Полша.

Сигнали за преоценка на мястото на чешката държавна компания в региона идват пред последния месец. Тогава чешкият в. "Лидове новини″ съобщи, че ЧЕЗ среща все по-големи трудности на балканския пазар поради проблемите с плащането на изразходваната електроенергия на румънските и българските предприятия и кражбите на ток в Албания.

Въпреки че поради глобалната икономическа криза все повече потребители в Румъния и България закъсняват с плащането на сметките за ток, все пак това не е най-големият проблем на ЧЕЗ. В Албания компанията губи от "нелегални" потребители невероятните 38 процента от електроенергията в мрежата.

В Румъния се крадат 12 процента от общата електроенергия на ЧЕЗ. Въпреки проблемите с плащането на Балканите, ЧЕЗ завърши миналата година с печалба 1.9 милиарда евро, което е с 9,5 процента повече от 2008 г.

ЧЕЗ ще напусне България и е в процес на преговори за продажба на бизнеса си в България на руски инвеститор, стана ясно от публикации в медиите преди повече от две седмици. Това съобщение бе опровергано от централата на компанията в Прага.

"За петте години в България ЧЕЗ инвестира само в разпределителната мрежа 368 милиона лева, от които 94 милиона лева през 2009 г. За следващия едногодишен период компанията предлага да удвои инвестициите си в сравнение с предходната година. Сега в структурите на ЧЕЗ работят 4300 души, като компанията осигурява надеждно електричеството в 10-те области на Западна България", се посочва в съобщението.

Според регионалния мениджър на ЧЕЗ за България Ян Вавера за инвеститорите в енергийния сектор ситуацията в момента е трудна и вече е станало ясно, че някои обмислят възможности за оттегляне от страната. "ЧЕЗ няма такова намерение и ще продължи да работи за развитие на бизнеса си в България, както и да инвестира в страната. Надяваме се, че заявените от новото българско правителство намерения за ускоряване на процеса по либерализация на енергийния пазар ще допринесат за подобряването на бизнес климата в сектора", заявява той.

ЧЕЗ е собственик на електроразпределителните дружества в София, София област и Плевен, както и на ТЕЦ Варна. Освен на намаления интерес към активи в чужбина, компанията се позовава на ″политически и икономически натиск“ като причини за фокусиране върху инвестиции, по-близо до чешкия пазар, отбелязва economynews.bg.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?