Ирак обещава да не допуска атаки срещу Турция от негова територия

Иракският премиер Хайдер ал Абади

Иракските въоръжени сили имат инструкция да не позволяват на "чуждестранни бойци" да предприемат трансгранични атаки срещу Турция, каза иракският премиер Хайдер ал Абади на турския си колега Бинали Йълдъръм, предаде Ройтерс.

Турският президент Тайип Ердоган каза вчера, че шефът на турското разузнаване ще се срещне с високопоставен иракски представител за обсъждане на иракската военна операция в Синджар - иракски район край границата с Турция, където според Анкара кюрдски екстремисти са си основали база. Ердоган добави, че Турция ще направи каквото е необходимо, ако иракската операция в Синджар се провали.

Кюрдската работническа партия (ПКК) от десетилетия води партизанска война срещу турската държава. Ердоган каза миналата седмица, че ПКК създава нова база в Синджар и посочи, че турските въоръжени сили ще я атакуват, ако се наложи.

Източници в Северен Ирак казаха вчера, че ПКК ще се изтегли от Синджар, където тя успя да се настани през 2014 г., след като се притече на помощ на малцинствената общност на язидите, подложени на гонения от джихадистите от "Ислямска държава".

ПКК, смятана за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ, от десетилетия е базирана в планинската верига Кандил край границата с Иран, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят