Ирак затваря временно границите с Иран и Сирия

Ирак затваря временно границите с Иран и Сирия
Ирак обяви, че ще затвори границите си с Иран и Сирия за три дни, като част от мерките в новия план за сигурността в Багдад, предаде във вторник ББС.

След изтичане на срока границата с Иран ще бъде само частично отворена. ББС коментира, че затварянето на границите ще бъде трудно, тъй като те обхващат голяма територия и в момента не са добре охранявани.

Новите мерки идват два дни след като САЩ заявиха, че Иран подстрекава насилието в Ирак, като снабдява бунтовниците с оръжие. Техеран категорично отрече обвинението.

От името на правителството иракският генерал Абуд Гамбар представи по обществената телевизия Ал Иракия новия план за сигурност, който предвижда и по-продължителен полицейски час в иракската столица.

Предвижда се Багдад ще бъде разделен на десет зони за сигурност, за да бъдат отблъснати бунтовниците и нелегалните милиции. Освен това армията и полицията в Багдад, ще получат много широки правомощия. Разрешение за притежание на оръжие ще се дава само на американските и иракските войници.

Операциите на силите за сигурност ще бъдат ръководени от генерал Гамбар, който ще докладва пряко на министър-председателя, посочва АФП.

Генералът ще има право да издава заповеди за спиране, разпит и претърсване на лица при необходимост. Силите за сигурност ще могат да правят обиски във

всяка частна собственост, да налагат ограничения над движението на превозни средства, да ги претърсват и да разполагат контролни пунктове.

Гамбар посочи, че могат да бъдат наложени и мерки за следене на телекомуникациите и електронните писма. Възможно е и въвеждане на ограничителни мерки на всички обществени места, клубове, организации, синдикати, предприятия, институции и офиси, за да бъдат защитени гражданите и работещите.

Въпреки новите мерки за сигурност насилието в иракската столица продължава и във вторник. Камион, натоварен се експлозиви, избухна близо до университет в западен Багдад, като уби най-малко 16 души и рани още 45-ма.

Споделяне

Още от Свят