Иракчаните приеха новата конституция

Преходният управляващ съвет в Ирак подписа временната конституция на страната, която създава почвата за провеждане на бъдещи избори, приемане на постоянна конституция и възстановяване на самоуправлението.

На тържествена церемония в Двореца на конгресите в Багдад, строго охраняван от американската армия, 25-те назначени от коалиционните сили членове на съвета положиха подписите си под документа.

Подписването стана възможно след като политици от шиитското мнозинство съобщиха, че са съгласни с документа в сегашния му вид. Насрочената за петък церемония по подписване бе отложена, тъй като най-високопоставеният шиитски духовник Али ал Систани се противопостави на правото на вето на малцинствените общности.

Клаузата предвижда бъдещата постоянна конституция да може да се отхвърли с гласовете на две трети от избирателите в поне три иракски провинции. В събота и неделя шиитските политици убедиха основния противник на тази клауза - Али ас Систани - да отстъпи.

Президентът на Преходния управляващ съвет Мухамад Бар ал Улум заяви пред членовете на съвета, че трябва да поставят интересите на Ирак над всички останали интереси. Той посочи, че конституцията е основата за нов, свободен и демократичен Ирак и е израз на консенсуса между различните общности в страната.

Десетки гости и делегати, сред които и американският главен администратор в Ирак Пол Бремър се събраха за втори път за церемонията по подписването, след като тя бе отложена в петък.

Представителят на Върховния шиитски съвет за ислямска революция в Ирак Абдел Адел Махди каза пред Би Би Си, че шиитите все още имат резерви към документа и че по-късно временната конституция ще бъде поправена.

Приемането на временната конституция е важна стъпка към предаването на суверенитета на Ирак от коалиционните власти към иракско правителство. Съгласно подписания днес основен закон на 1 юли властта в Ирак ще бъде поета от преходно правителство, което ще организира общи избори по възможност до края на годината и в никакъв случай по-късно от 31 януари догодина.

Споделяне

Още от Свят