Иракският посланик: Към момента не можем да се откажем от коалиционните сили

Присъствието на чуждите войски в Ирак е въпрос, който ще бъде обсъден между иракското правителство и държавите, които имат контингенти там, но в момента ние не можем да се откажем от това присъствие.

Това каза посланикът на Ирак у нас Хайдар ал Барак след среща в четвъртък със заместник-председателя на Народното събрание Камелия Касабова, предаде БТА.

Дали България трябва да продължи присъствието си в Ирак е вътрешен въпрос за страната ви, вие трябва да решите това, посочи посланикът.

Поредните призиви за изтеглянето на българския контингент от Ирак се появиха от страна на социалистическата партия веднага след смъртта на офицерски кандидат Гърди Гърдев, в резултат на инцидент с приятелски огън от страна на американски патрул. Управляващите и дясната опозиция отново декларираха, че подобни трагични инциденти не могат да бъдат единственото основание за решение на България да се изтегли предсрочно от Ирак, както и че това решение трябва да бъде взето съвместно с останалите партньори на страната в коалицията.

До края на март правителството трябва да обсъди предложение за по-нататъшната съдба на контингента ни в Ирак и за структурата на петия батальон.

На днешната среща иракският посланик Хайдар ал Барак е поискал да продължи българската подкрепа за политическия процес в Ирак и е получил уверение за това от Камелия Касабова.

Според ал Барак, днешен Ирак е по-свободен и се развива в положителна посока, макар и бавно. Посланикът изрази надежда с присъствието на чуждите войски този процес да продължи интензивно през тази година.

Хайдар ал Барак оцени като позитивна ситуацията след изборите и изтъкна, че иракските институции работят вече без упреци за външна намеса във вътрешните работи на страната.

Споделяне

Още от България