Иран арестува три британски патрулни лодки

Иран обяви, че е задържал три британски кораба в свои териториални води близо до иракската граница.

Осем британски моряци на борда и три кораба са били арестувани близо до река Шат ар-Араб, съобщи иранското външно министерство.

Говорител на Иранската революционна защита заяви за Би Би Си, че морските съдове не са имали никакво разрешение да навлизат в ирански води и затова били арестувани.

Министерството на отбраната в Лондон потвърди, че е изгубило контакт с три малки патрулни лодки в района.

Източник от министерството каза, че трите лодки са били предоставени на иракчаните от Кралския военноморски тренировъчен екип.

Капитан Доналд Франсис от Британското военно командване в Басра каза, че три малки патрулни лодки на Кралските военноморски сили и осемчленен екипаж са извън контакт от понеделник сутринта. Тяхното последно известно местонахождение е в района на река Шат ар-Араб.

Говорителят на иранското външно министерство Хамид Реза Асефи каза, че трите британски морски съдове са навлезли в ирански води в понеделник сутринта.

"Иранските военноморски сили, действайки с техните законови задължения, конфискува морските съдове и арестуваха екипажа".

Ирански говорител заяви, че корабите били ескортирани до брега, където ще бъде проведено разследване.

Той даде да се разбере, че те скоро могат да бъдат освободени, ако разследването докаже, че не са имали враждебни намерения.

Очаква се иранското външно министерство да поеме случая.

По-рано арабската сателитна телевизия Ал Алам съобщи, че на борда на корабите са открити оръжия и карти. Моряците признали пред иракските власти, че са допуснали грешка.

Говорител на министерството заяви пред АП, че британските военноморски сили помагат на иракската морска полиция в района и вероятно именно такива морски съдове са задържани Британските дипломати са във връзка с иранските власти за изясняване на случая.

В понеделник вечерта обаче те все още не бяха получили официално потвърждение от Иран за самоличността на задържаните моряци.

Кореспондент на Би Би Си в Техеран припомня, че отношенията между Великобритания и Иран винаги са били деликатни, а в момента са обтегнати поради натиска на Лондон във връзка с иранската ядрена програма и защитата на човешките права.

Споделяне

Още от Свят