Иран е основен враг на иракския народ, твърди министър в Багдад

Министърът на отбраната на временното правителство в Ирак Хазем Шаалан обвини Иран, че подпомага в лоялната на радикалния шиит Мокдата Садр Армия на Махди, която продължава съпротивата в иракския град Наджаф. Министърът обяви Иран за "основен враг" на своя народ. Както предава Асошиейтед прес, това изявление Шаалан е направил в интервю за арабската телевизия Ал Арабия.

"В ръцете на убитите в Наджаф престъпници е било намерено оръжие, произведено в Иран и прехвърлено през границата", е казал Шаалан. "Ние заявяваме, че за всичко, което се случи с иракчаните, е виновна само една страна, която ние разглеждаме като наш главен враг".

За военната поддръжка на шиитите от страна на Иран в петък говори и губернаторът на Наджаф Адан Зуруфи. "Това, че армията на Садр получава помощ от Иран, за никого не е тайна", подчертал той.

Военните стълкновения в Наджаф между иракската национална гвардия и войските на САЩ с поддръжниците на Садр продължават от миналия четвъртък. По данни на американското командване, в резултат на боевете са били убити неколкостотин бойци, но местните източници съобщават, че жертвите сред въстаниците са много по-малко. Според заявленията на американската страна, в боевете в Наджаф, освен бойци на Садр, вземат участие и чуждестранни наемници и членове на местните престъпни групировки.

Новата вълна на насилие избухна по-малко от два месеца след сключеното примирие между милициите на Садр и американските сили, постигнато с посредничеството на иракски представители, след два месеца на кръвопролитни боеве.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?