Иран няма да се откаже от ядрената сделка въпреки новите санкции на САЩ

Мохамад Джавад Зариф

Иран реагира спокойно на наложените през седмицата санкции от САЩ и каза, че няма да се отдръпне от ядреното споразумение, което постигна със световните сили преди две години, предаде ДПА.

Американският президент Доналд Тръмп се опитва да провокира Техеран да се откаже от сделката, смята иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. "Няма да направим на Тръмп такъв подарък", каза Зариф, цитиран от местен вестник.

САЩ наложиха в петък нови санкции в отговор на изстрелянята от Иран ден по-рано ракета-носител на сателит. САЩ взе това решение с мотива, че изстрелването на иранската ракета е в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, припомня БТА.

На Иран е забранено да предприема каквито и да е действия, свързани с балистични ракети, способни да пренасят ядрено оръжие.

Техеран казва, че санкциите на САЩ са в нарушение на сключеното през юли 2015 г. споразумение, което позволява на ислямската република да използва ядрена енергия за граждански цели, а в замяна да бъдат премахнати западните санкции.

Зариф посочи, че Тръмп не може да анулира сделката без съгласието на останалите страни по нея: Китай, Германия, Франция, Великобритания и Русия.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?