Иран отлага освобождаването на жената от британския екипаж

Иран отлага освобождаването на жената от британския екипаж

Иран може да забави освобождаването на единствената жена от задържания британски екипаж, ако Великобритания отнесе въпроса до Съвета за сигурност на ООН или замрази отношенията с Техеран. Това заяви в четвъртък главният ирански преговарящ Али Лариджани, цитиран от Асошиейтед прес.

Британското ръководство не прецени правилно този проблем, заяви Лариджани пред иранското държавно радио.

Ако Великобритания следва досегашната си политика по отношение на 15-те моряци и морски пехотинци, задържани в Иран миналата седмица, Лариджани заяви, че казусът може да стане юридически, тоест, екипажът да бъде изправен пред съд.

По-рано в четвъртък Великобритания поиска Съветът за сигурност да подкрепи искането за незабавно освобождаване на задържаните, като заяви, че те са действали в иракски териториални води с мандат на Съвета за сигурност и по покана на иракските власти. Очаква се въпросът да бъде дебатиран по-късно в четвъртък.

По-рано същия ден Лондон обяви, че не търси конфронтация с Техеран по проблема със задържаните.

Говорителят на британския премиер Тони Блеър заяви, че видеорепортажът с Фей Търни и останалите моряци, излъчен по иранска телевизия, не отговаря на базисни хуманни норми.

Техеран продължава да твърди, че британците са задържани в ирански води и планираното освобождаване на Търни може да се отложи заради “некоректното поведение” на Великобритания.

В първа пряка дипломатическа намеса на ООН в спора между двете страни, генералният секретар на световната организация Бан Ки-мун разговаря с иранския външен министър Манушер Мотаки в Рияд, където двамата участват в срещата на върха на Арабската лига.

Говорителят на британския премиер каза, че британските дипломати ще действат за освобождаването на екипажа чрез съюзниците в ООН.

“Важното сега е, че Иран знае, че е изолиран по този проблем”, заяви той.

“Ние не се стремим да поставим Иран в ъгъла. Ние просто казваме: “Моля, освободете екипажа, който, преди всичко, не е трябвало да бъде задържан”.

Говорителят съобщи, че обещаният от иранския външен министър достъп на британски дипломати до арестантите не се е състоял.

В сряда иранската държавна телевизия излъчи интервю с Търни и видеорепортаж за останалите 14 моряци и морски пехотинци от Кралския флот.

“Никой не би трябвало да бъде поставян в такова положение. Това е невъзможно положение. То е грешно от гледна точка на конвенциите на ООН, грешно е и от хуманна гледна точка”, заяви говорителят на Блеър.

В репортажа Фей Търни обяви, че моряците най-вероятно са били задържани, защото “очевидно ние сме преминали” в ирански води.

Тя заяви, че иранците са били дружелюбни при задържането и нейните колеги не са пострадали. Търни показа и писмо, която е написала до своите родители в Англия. В него тя признава, че британските лодки са преминали в ирански териториални води.

Британският външен министър Маргарет Бекет заяви, че е изключително притеснена от видеоматериала и от всяка друга индикация, че върху британските служители е оказван натиск и насилие. Министърът на отбраната Дес Браун заяви, че “абсолютно недопустимо да се парадира така с британски граждани”.

В сряда иранският външен министър каза, че Фей Търни ще бъде освободена още същия ден или на следващия. Той обаче посочи, кризата може да се разреши само ако Великобритания признае, че екипажът е бил в ирански териториални води. Това бе първият път, когато Техеран посочи възможен начин за решаване на кризата.

Лондон категорично отхвърля да направи такова признание. В сряда британските военноморски сили представиха и доказателства от GPS проследяване на координатите на плавателния съд. Те показват, че персоналът на британската фрегата е заловен на повече от три километра навътре в иракски териториални води.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?