Иран ще приеме отново инспекции на МААЕ

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Мохамед Ел Барадеи съобщи, че днес е разговарял с иранските власти и те са го уверили, че временното спиране на инспекциите ще бъде отменено и проверките могат да продължат на 27 март, предаде Ройтерс.

"Бях информиран от иранските власти, че новата дата за пристигане на инспекторите е 27 март", каза Ел Барадеи. Той изрази съжаление от това отлагане, но отбеляза, че новата дата за подновяване на международните инспекции все пак се вмества в графика на МААЕ за продължаване на проверките.

В събота МААЕ упрекна Иран, че бави предоставянето на важна информация за ядрената си програма. Иран отвърна на критиката, като заяви, че е спрял временно инспекциите, за да покаже, че недоволен от резолюцията, която в онзи момент съществуваше само като проект.

Днес шефът на международната агенция подчерта, че е в интерес на Иран да сътрудничи изцяло на МААЕ, така че международната организация възможно по-бързо да изясни всички нерешени въпроси.

Споделяне

Още от Свят