Иран твърди, че е заловил американски безпилотен самолет

Иранската държавна телевизия съобщи, че иранските Гвардейци на революцията са заловили американски безпилотен самолет, навлязъл в иранското въздушно пространство в района на Персийския залив, предаде Асошиейтед прес във вторник.

В съобщението се цитира командващият ВМС на Гвардейците, генерал Али Фадави, който казва, че "в последните няколко дни" е бил пленен нарушител - безпилотен самолет, излетял вероятно от американски самолетоносач.

Пети американски флот, който е базиран в Бахрейн, заяви само, че проверява иранските твърдения.

Иранската телевизия "Ал Алам", която излъчва на арабски език, показа кадри на двама командващи на Гвардейците на революцията, оглеждащи непокътнат безпилотен летателен апарат, който прилича на "СканЙигъл". Не става ясно дали това е самолетът, който Техеран твърди, че е заловил, отбелязва Асошиейтед прес.

Ако съобщението се окаже вярно, това ще е третият известен случай на залавяне на американски безпилотници от Иран за последните две години. Миналия месец Иран каза, че американски безпилотен самолет е нарушил въздушното му пространство. Пентагонът съобщи, че машината била обстрелвана - поне два пъти, била улучена и че самолетът "Предетър" е летял над международни води.

През 2001 г. Иран заяви, че е свалил шпионски безпилотен самолет на ЦРУ, навлязъл в неговото въздушно пространство откъм източната граница с Афганистан и Пакистан. Самолетът RQ-170 Сентинел, оборудван с технология Стелт, бе заловен практически без повреди. По-късно Техеран каза, че успял да свали данни от свръхсекретния безпилотен самолет.

Споделяне

Още от Свят