Иран загубил за два месеца в Сирия най-малко 60 убити войници и офицери

Иран загубил за два месеца в Сирия най-малко 60 убити войници и офицери

Иран активно участва във военните действия в Сирия на страната на президента Башар Асад и от началото на октомври е загубил там най-малко 67 свои войници и офицери, които са били убити. Тези данни се появиха в иранските медии, които удивиха със своята откритост американските и независимите експерти, съобщи американският вестник "Вашингтон пост".

"Потокът от съобщения в официалните и полуофициалните ирански издания за гибелта на военнослужещи, както и за погребенията им, както и траурната реч на върховния лидер на страната аятолах Хаменей за загинал в Сирия ирански генерал, предизвикаха удивление сред анализаторите, които следят иранските медии, намиращи се под строг държавен контрол", отбелязва "Вашингтон пост".

Вестникът отбелязва, че Иран оказва подкрепа на настъплението на сухопътните войски на сирийското правителство срещу позициите на бунтовниците, започнало след като Русия предприе там военновъздушна операция. По американски данни в наземните операции на сирийска територия участват между няколко стотин и две хиляди ирански военни.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?