Иран започна да обогатява големи количества уран

В нарушение на изискванията на атомната агенция на ООН, Иран започна обявеното по-рано преобразуване на големи количества уранова руда, което е първи етап в обогатяването на урана, съобщиха световните агенции.

"Използвани са близо 37 тона суровина. Тестовете са положителни", заяви ръководителят на иранската агенция за атомна енергия Реза Агазадех във Виена, където се провежда конференцията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Иран съобщи неотдавна на МААЕ, че възнамерява да преобразува 37 тона "йелоукейк" - концентриран уран на прах - в газ U6 (хексафлуорид), който впоследствие захранва центрофуги за производство на обогатен уран.

От получения обогатен уран се добива ядрено гориво, което може да се използва както за граждански цели, така и за ядрена бомба.

Това е последният сигнал, че Иран игнорира резолюцията на управителния съвет на МААЕ, приета в събота. В нея се иска Иран да преустанови обогатяването на уран и свързаните с него дейности и се добавя, че при следващото заседание на управителния съвет на МААЕ през ноември ще се реши дали да се предприемат допълнителни мерки срещу Иран, ако той не се съобрази с резолюцията.

Атомен специалист е заявил пред Ройтерс, че упоменатите от Иран количества дават материал за пет атомни бомби.

По-рано във вторник иранският президент Мохамад Хатами каза, че страната му ще продължи своята ядрена програма, дори това да означава инспекциите на ООН на ядрени обекти в страната да бъдат прекратени.

"Ние направихме своя избор:да на мирната ядрена технология, не на атомните оръжия", заяви Хатами по време на военен парад във вторник, предаде Асошиейтед прес.

"Ние ще продължим по този път, дори той да води към прекратяване на международния мониторинг", добави той.

Съгласно приетата резолюция на борда на МААЕ, ако Иран не се съобрази с поставените условия, на следващото заседание (25 ноември) агенцията ще внесе въпроса с ядрената програма на Иран в Съвета за сигурност на ООН, който може да наложи санкции на страната.

Техеран заплашва да се оттегли от Договора за неразпространение на ядреното оръжие, ако въпросът бъде внесен в Съвета за сигурност.

Загрижеността за иранската програма за обогатяване на уран се базира на съмненията, че страната заблуждава международната общност с твърденията си, че ядрената ѝ програма е само за мирни цели.

МААЕ каза, че нейните оръжейни инспектори през последните две години не са открили доказателства в подкрепа на обвиненията, отправяни основно от САЩ, че Иран разработва тайна програма за ядрени оръжия.

Споделяне

Още от Свят