Ирландия отхвърля договора от Ница и забавя разширяването на ЕС

Според окончателните резултати от референдума в Ирландия, който се проведе на 7 юни за ратифициране на договора от Ница, повече от половината от ирландците са гласували против. Участие са взели 34.79% от населението. За са гласували 46.17%, а против 53.87%.

Това може да доведе до забавяне на процеса на разширяване, защото ще принуди Евросъюза да проведе нови преговори по смисъла на договора.

Договорът от Ница, приет през декември 2000г. проправя пътя за приемането на нови членове от източна Европа и не може да влезе в сила без ратификацията на Ирландия.
Малко повече от 30% от населението е участвало в референдума, като според предварителните резултати 53% са гласували против.

Регионите с преобладаващо население от средната класа са гласували за, докато районите с преобладаващо население от работническата класа са изразили неодобрението си.

Основните политически партии и католическата църква в Ирландия водиха кампания за приемане на договора от Ница с основния аргумент, че той ще допринесе за мира и стабилността на цяла Европа.

Противниците на договора твърдят, че приемането му означава за Ирландия загуба на големи субсидии от ЕС. Те добавят, че приемането ще доведе и до участие на Ирландия в силите за бързо реагиране, които ЕС подготвя и което ще бъде в противоречие с неутралитета на страната.

Ирландия е единствената от държавите членки, която ратифицира договора от Ница с пряк референдум, останалите ще го гласуват на ниво парламенти.

Официалните представители на ЕС смятат, че негативния резултат от референдума в Ирландия не може да унищожи договора от Ница, но може да забави неговото прилагане.

Комисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген каза на пресконференция в Словения: "Резултатите от референдума в една страна не могат да блокират един от най-важните проекти на ЕС".

Споделяне

Още от Европа