Иск срещу МО внесоха родителите на един от загиналите в Ирак български военни

Родителите на загиналия в Ирак офицерски кандидат Свилен Киров в сряда са внесли в деловодството на Софийски градски съд иск в размер на 300 000 лв. срещу министерството на отбраната, съобщи БТА.

Киров заедно с още четирима български военнослужещи загина при атентат с камион-бомба срещу българската база "Индия" в Кербала в края на декември м.г. В резултат на атентата базата бе полусрутена.

Родителите на Свилен Киров търсят отговорност от министерството на отбраната по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани.

Според тях, от очевидци и публикации в пресата става ясно, че база "Индия" не е била укрепена срещу евентуални нападения на коли-бомби. Родителите смятат, че Генералният щаб на армията и МО не са изпълнили задълженията си съгласно военния устав. Ищците искат съдът да изслуша двама техни свидетели, да бъде приложен уставът на армията за извънказармен ред на войската, както и да бъде взето предвид заключението на Генералния щаб по проверката на случая.

Един от изводите от доклада на комисията, извършила вътрешноведомствената проверка беше, че подготовката на батальона, в това число и специалната, е била несъобразена в пълен обем с провеждащата се операция в Ирак, с потенциалните заплахи и враждебна среда, характерни за театъра на операцията, както и спецификата на мисията.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?