Иска се преразглеждане на цените на тока и пазарния модел

Иска се преразглеждане на цените на тока и пазарния модел

Най-големите индустриални консуматори на електроенергия обвиниха Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) във вземане на непрозрачни решения, чиято основна тежест се пада върху индустрията и засяга сериозно интересите на потребителите. Те поискаха регулаторът да преразгледа определените цени за пренос на електроенергията, която е повишена с 45 на сто от 1 юли, както и пазарния модел, стана ясно в четвъртък на заседание на Управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК),

От организацията, която е член на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, заявиха, че липсва прозрачна политика за съотношението между цена на дребно и цена на едро и то не се формира на пазарен принцип. Последните цени на производителите на енергия са определени въз основа на методика, която не е обсъждана и не е публикувана, което е в нарушение на закона, посочват от БФИЕК.

Освен това първоначалното решение на ДКЕВР и окончателното силно се разминават и публикуването на по-високите от коментираните цени ден преди влизането им в сила не позволява на фирмите да направят разчетите за разходите си. Това ще доведе до неконкурентност на българската индустрия и чрез произвежданата продукция ще рефлектира върху крайните потребители, оплакаха се енергийните консуматори. Затова от БФИЕК настоява за преразглеждане на цената за пренос.

Федерацията поиска и преразглеждане на наложения модел на пазара на електроенергия, защото в момента се създавали условия за търговски дефицит. С либерализацията на енергийния пазар електроцентралите ще имат право да изнасят директно ток и според бизнес потребителите това може да доведе до недостиг на електроенергия. От БФИЕК се опасяват, че неконтролираният електроекспорт може да доведе до нов скок в цените на тока и затова според федерацията е нужен ефективен диалог с представителите на изпълнителната и законодателната власт при определяне на пазарните принципи и механизми.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?