Искаме европари за реклама на наши вина във Великобритания и Ирландия

Искаме европари за реклама на наши вина във Великобритания и Ирландия

България ще кандидатства пред Европейската комисия за отпускането на близо 1 млн. евро за финансирането на програма за рекламирането на поне десет слабо известни, но качествени български вина във Великобритания и Ирландия. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните във вторник след заседание на Постоянната консултативна комисия за избор на промоционални програми към ведомството.

Одобрената промоционална програма “Вкусете традицията” е предложена от Националната лозаро-винарска камара. Тя предвижда представяне в продължение на три години на български вина със защитено наименование за произход или защитено географско указание и вина с обозначение на винения сорт лоза на пазарите на Великобритания и Ирландия. Общият бюджет на програмата е 1 818 763 евро, от които Брюксел ще поеме 941 416 евро, ако проектът бъде одобрен и от Европейската комисия. България ще плати 513 594 евро, а камарата ще съфинансира идеята си с 363 753 евро.

В рамките на рекламно-промоционалната програма ще се изготвят брошури, ще се публикуват рекламни статии, ще се изработят календари, видео филми за винарни, както и да се организират дегустации на вина и участие в най-големите търговски изложения във Великобритания.

Целите на промоционалната програма са да бъдат информирани и образовани потребителите и индустрията за многообразието, качеството и условията на производство на българските вина, както и тяхната история и традиции.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?