Исландия е обхваната от най-силното вулканично изригване от два века насам

Исландия е обхваната от най-силното вулканично изригване от два века насам

Исландия е обхваната от най-силното вулканично изригване от два века насам, пише в. "Фигаро", цитиран от БТА.

За пет месеца, откакто се активизира вулканът Бардарбунга, обемът на магмата изкачила се до неговата повърхност, е достатъчен, за да покрие примерно Париж под слой от лава с дебелина от 13 метра, посочват исландски и френски вулканолози, базиращи се и на данни от сателити на НАСА.

Изригването на Бардарбунга започна на 29 август и от тогава лавата не спира да тече. За щастие обаче изригването не е станало точно под ледника, който е над вулкана, защото тогава щеше да се стигне до стопяване на ледената маса и до много
опасни земни свличания.

Магмата първо е мигрилала на север към зона без лед и после е започнала да се излива през множество пукнатини. Няколко образно казано фонтани от лава са сформирали черно поле с височина на места от 40 метра. Кадри от спътник на НАСА от 18 януари са показали, че това поле, наречено от вулканолозите Лавата на вещиците, е по-голямо от най-голямото езеро в Исландия Пингвалаватн.

Основната характеристика на изригването на Бардарбунга е огромното количество изхвърлен серен диоксид - 60 000 тона на ден, което е четири пъти повече от количеството от този газ, изхвърлян в атмосферата дневно от целия автомобилен трафик на Европа.

По време на най-силното изригване на Бардарбунга пък на секунда се изливаха 200-300 кубични метра лава, което означава басейн с олимпийски размери на всеки 10 секунди. Сега темпото е 100 кубични метра лава на секунда. Според вулканолозите изригването на вулкана би могло да спре през пролетта.

Споделяне

Още от Свят