"Ислямска държава" спешно се изнася от обречения Мосул

"Ислямска държава" спешно се изнася от обречения Мосул

Командването на терористичната групировка "Ислямска държава" е оборудвало нов укрепен пункт в Ирак в района Ел Хуейджа, след като му се наложи да се изнесе от Мосул, който всеки момент може да падне в ръцете на иракските правителствени сили, предаде ТАСС.

Агенцията се позовава на съобщение по телевизионния канал "Ас Сумария", направено от Атур ал Аси - командир на племенното опълчение в провинция Киркук.

По негови данни ИД е пренесла оперативния си команден щаб от Мосул в разположения на югозапад Ел Хуейджа, в провинция Киркук. Този район остава под пълния контрол на екстремистите.

"Само днес откъм Сирия и Йордания, а също и от Мосул, в Ел Хувейджа пристигнаха около 400 бойци", каза Атур ал Аси. "Повечето от тях бяха със завързани очи, за да не се допусне изтичане на информация за местонахождението на полевите командири."

Според постъпващата информация терористите мобилизират силите си в богатата на петрол провинция за скорошни атаки, включително срещу обекти на петролната индустрия, както и за диверсионни операции в крайграничните провинции.

Губернаторът на Киркук Наджм ад Дин Карим призова Багдад да ускори операцията за освобождаване на Ел Хуейджа, като подчерта, че джихадистите използват този район като плацдарм за нападения както в Киркук, така и в провинция Салах ад Дин.

По-рано в петък командването на иракските армейски спецчасти, участващи в операцията срещу ИД в Мосул, съобщи, че към този момент джихадистите контролират само 5 процента от западната част на града, обявен от главатаря на ИД Абу Бакр ал Багдади през 2014 г. за столица на терористите в Ирак.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?