Испания начело на ЕС - първото председателство на двувластието

Испания начело на ЕС - първото председателство на двувластието

В полунощ на първи януари ротационното председателство на Европейския съюз премина от Швеция в Испания. През следващите 6 месеца испанското председателство ще трябва първо да се сблъска с новите предизвикателства в управлението на съюза след влизането в сила на Лисабонския договор.

Испанското председателство няма да е като предишните по една основна причина - то ще първото "председателство на двувластието".

След като в края на миналата година мъчително в сила влезе Лисабонският договор, съюзът се сдоби с още един председател - не страна, а личност. Човекът, който също от днес оглавява официално Съвета на Европейския съюз, е неотдавнашният министър-председателят на Белгия Херман ван Ромпой. Така тази висша институция на съюза се ръководи както от него, така и от Испания.

По този повод електронното издание Euobserver коментира, че Испания първа ще тества новия управленски модел в ЕС. Испанският премиер Хосе Луис Сапатеро ще провери как новата система работи на практика. През следващите шест месеца предстои да видим дали той и Херман ван Ромпой ще успеят да избегнат препокриване на дейности и съперничества, пише изданието.

Естествено, в момента не е съвсем ясно какво ще е разпределението на ролите между двама председатели. Единственото горе-долу ясно засегае, че Ромпой ще ръководи редовните и извънредните срещи на Европейския съвет, който събира държавните и правителствени ръководители на страните в Европейския съюз, а Испания ще има грижата за срещите на високо равнище между Европейския съюз и други страни като САЩ, Русия, Китай, Япония, Индия, латиноамерикански и средиземноморски държави. По новата система Сапатеро и неговото правителство ще отговарят и за всекидневното функциониране на съюза, включително председателството на почти всички месечни министерски срещи в Брюксел.

Чрез своя външен  министър Мигел Анхел Моратинос Испания разгласи четирите приоритети на председателството си.

Първият и смятан за особено важен като предпоставка за изпълнение на останалите е да се действа за пълно и ефикасно прилагане на Лисабонския договор.

Във връзка с разтърсилата Европейския съюз финансова и икономическа криза, от която сериозно пострада и самата Испания, новата страна председателка на Европейския съюз смята, че втори приоритет трябва да е осигуряване на икономическото възстановяване на съюза. За тази цел, посочи Моратинос, трябва да се постигне по-близка координация между страните членки и да бъде одобрена Стратегия на Европейския съюз за устойчив растеж до 2020 г.

Трети приоритет Испания вижда в засилването на влиянието на Европейския съюз "в условията на новия световен ред", а четвъртият - в поставянето на гражданите на Европейския съюз в центъра на неговите политики, като се предприемат целенасочени стъпки за разширяване на техните права и свободи.

Испанското председателство на Европейския съюз ще се заеме със завършването на следкризисното възстановяване на икономиката, заяви във видеопослание в първия ден на новата година испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро. Той призова за повече усилия за борба срещу все още тлеещата световна икономическа криза. Основното предизвикателство според него е икономиката на европейските страни да стане "по-продуктивна, иновативна и устойчива", но без да се забравят интересите на техните граждани.
Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?