Испания затвори подводно газохранилище – пълненето му причинява земетресения

Изглед към платформата на хранилището "Кастор"в делтата на река Ебро

Испанското правителство реши да спре да ползва подводното си газохранилище "Кастор", разположено делтата на река Ебро в община Винарос на автономната област Валенсия. Причината е установена връзка между нагнетяването на суровина и подземни трусове в региона, съобщи министърът на енергетиката, туризма и цифровите технологии Алваро Надал Белда, цитиран от испанското издание "Ел Мундо" в сряда.

До решението се стигнало, след като експерти от Масачузетския технологичен институт установили, че инжектирането на газ в подводното хранилище предизвиква трусове с малки магнитуди. Затова от съображения за сигурност това хранилище ще бъде затворено, а на концесионера му най-вероятно ще бъде платено обезщетение.

През 2013 година жителите на южните райони на Каталуния и северните части на Валенсия започнали да усещат подземни трусове, които обаче не са довели до човешки жертви и разрушения. След това, той като броят на леките земетресения надвишил 500, министерството спряло да нагнетява газ в хранилището и поръчало на експерти да установят дали това има връзка с трусовете.

Проучването на чуждите специалисти, а преди това и на институтите по геология и минно дело и по география на Испания стигнали до извода, че високото налягане при нагнетяването на газа в хранилището предизвикват леките движения на земните пластове в региона.

Споделяне

Още от Бизнес