Испански министър е фаворит за нов вицепрезидент на ЕЦБ

Луис де Гиндос (ляво) с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

Министрите на финансите от еврозоната най-вероятно ще се споразумеят на днешното си заседание да подкрепят испанския министър на икономиката, промишлеността и конкурентоспособността Луис де Гиндос за нов вицепрезидент на Европейската централна банка (ЕЦБ), който да смени на този пост през май португалеца Витор Констансиу, съобщи Ройтерс.

Избирането на гражданин от страна от Южна Европа изглежда ще увеличи шансовете на мястото на Марио Драги начело на ЕЦБ догодина да бъде избран човек от северна страна, например управителят на германската централна банка Йенс Вайдман.

Дискусиите на 19-те министри от еврозоната са неформални, като утре предстои гласуване, на което ще бъде направен изборът между испанския министър и ирландския централен банкер Филип Лейн.

Високопоставен представител от еврозоната, участващ в подготовката на срещата обаче посочи, че предпочитаният сценарий е да няма вот, а кандидатът да бъде избран с консенсус.
Ако има гласуване, той трябва да получи 14 от 19 гласа, представляващи 65 на сто от населението на еврозоната.

Икономическата комисия в Европейския парламент, която има само консултативна роля, заяви миналата седмица след неформално изслушване на двамата кандидати, че предпочита Лейн. Представители на еврозоната обаче изтъкнаха, че техен фаворит е Де Гиндос.

По-вероятно е Лейн да заеме поста на главния икономист на ЕЦБ Петер Прат, чийто мандат изтича догодина.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?