Испански националисти атакуваха с димки джамията в Гранада

Испански националисти атакуваха с димки джамията в Гранада

Испански крайни националисти атакуваха в неделя вечерта джамията в Гранада с димки, антиислямски лозунги и обвинения, че местните мюсюлмани финансират тероризма.

Според местната полиция националистите са се събрали пред джамията в 9 часа вечерта местно време. Те са идентифицирани като членове на крайнодясната групировка “Социален дом“.

Пред джамията те са крещяли “терористи“, “Вие финансирате “Даеш“ (т.нар. “Ислямска държава“)“, “Махайте се от Европа“. После са пуснали цветни димки по улиците. Няма пострадали при проявата им.

Според местните медии националистите са смятали да изгонят мюсюлманите от джамията, пускайки димките вътре с цел да създадат паника. След пристигането на полицията протестиращите са се разбягали.

Междувременно испанската полиция продължава да издирва Юнес Абуякуб, заподозрян като шофьор на буса убиец от терористичната атака в Барселона.

Полицията изследва тялото на мъж, намерен мъртъв в колата му. Три часа след нападението в четвъртък мъжът избягал от полицейска проверка, като междувременно ранил полицай. Полицаите открили огън по него, но той успял да избяга.

Първоначално полицаите решили, че са застреляли собственика на автомобила, но след като открили тялото му, те видяли, че той е бил убит с хладно оръжие. Сега властите се опитват да разберат дали той е бил свързан с атентатите.

При двете терористични атаки на 17 август загинаха 14 и бяха ранени 132 души.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?