Испанското правителство очаква 2,9 на сто ръст през 2015-та

Испанското правителство очаква 2,9 на сто ръст през 2015-та

Премиерът на Испания Мариано Рахой повиши за пореден път прогнозата за икономическия растеж на страната през 2015 година до 2,9 на сто спрямо 2,4 на сто и след отчетените 1,4 на сто за 2014 година, предаде Франс прес.

"Испания ще има най-силния растеж сред големите икономики в еврозоната", заяви Рахой на форум в Мадрид, предвиждайки също 2,9 процента увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2016 година.

Тази прогноза означава, че тази година ние ще създадем над половин милион работни места, допълни испанският премиер, подчертавайки през годината на избори (местни и парламентарни - бел. ред.), че, за да стане това факт, правителството му ще продължи усилено да извършва реформи.

Испанската централна банка също вдигна в края на март прогнозата си за растежа за 2015 година до 2,8 на сто, но за 2016 година е малко по-песимистично настроена с очакване за нарастване на БВП с 2,7 на сто.

След пет години на рецесия или нулев растеж заради спукването на балона на пазара за недвижими имоти през 2008 година Испания се върна към растежа през 2014 година с нарастване на БВП с 1,4 на сто.

Теглен напред от потреблението на домакинствата, които се възползват от по-добрите условия за финансиране, предлагани от банките, те пък подкрепени от програмата за изкупуване на активи на Европейската централна банка, растежът се отразява положително на заетостта. Страната обаче продължава да бъде с много висока безработица, достигаща 23,78 на сто през първото тримесечие на 2015 година.

Споделяне

Още от Европа