Истерията с колети-бомби се разраства

Истерията с колети-бомби се разраства

Истерията заради заплахата от терористични атаки с колети-бомби ескалира във вторник дни, след като във Великобритания и Дубай бяха задържани два пакета с експлозиви, изпратени по американски куриерски служби от Йемен до еврейски религиозни обекти в Чикаго.

В Атина избухнаха пакети с взривно вещество до посолствата на Швейцария и Русия и бяха засечени други взривоопасни колети до мисиите на България, Германия и Чили. В същото време подозрителна пратка бе засечена и в офиса на германския канцлер Ангела Меркел в Берлин. По-рано пък френският президент Никола Саркози обяви, че свиква спешна среща в Елисейския дворец заради нарасналата терористична заплаха.

Координирани атаки в Атина

В българското посолство в Атина бе получен пакет с взривно вещество, който по-късно бе контролирано унищожен от гръцките служби по сигурността.

Българското посолство успяло да засече съмнителната пратка, пристигнала от подател гръцки търговец с медицинско оборудване, член на гръцко-българската търговска асоциация. Той обаче отрекъл да е пращал такава пратка, а българското посолство не е поръчвало каквото и да е било оборудване. Проверката с метален детектор установила, че в колета има метал. Гръцката полиция е унищожила пратката с контролиран взрив, при който е потвърдено, че в пакета е имало взривно устройство от неустановен все още вид.

Според българското външно министерство пратката с взривното устройство до българското посолство не е била насочена конкретно срещу страната ни, а е от серията съмнителни пратки до чужди дипломатически мисии в гръцката столица.

По същото време във вторник избухнаха слаби експлозии пред посолствата на Швейцария и Русия. В ранния следобед полицията унищожи и съмнителен пакет, оставен пред гръцкия парламент.

Ден по-рано колет-бомба, предназначен за посолството на Мексико, избухна в куриерска компания в гръцката столица. Полицията успя да залови и други взривоопасни пратки за дипломатическите мисии на Холандия, Белгия и Чили.

Пострадали при експлозиите няма, тъй като взривовете са слаби и целта им очевидно не е да предизвикат поражения с жертви. Вероятно става дума за координирана атака на екстремистка лява групировка. Някои наблюдатели смятат, че пратките целят да се всее страх и несигурност в страната преди местните избори в неделя.

Съмнителна пратка засечена и в Берлин

По-късно във вторник подозрителна пратка бе засечена и в офиса на германския канцлер Ангела Меркел в Берлин. Тя не била в сградата по това време. Полицията съобщи, че разследва пакета. Според информация на вестник "Берлинер моргенпост” в пакета са открити експлозиви.

Пратката е била получена в канцлерството около 13 часа местно време. Като подател е било посочено министерството на икономиката на Гърция.

Френският президент Саркози обяви като изключително сериозна терористичната заплаха, надвиснала над Франция след предупрежденията на Осама бин Ладен и изпращането по въздуха на пакети с бомби в САЩ, и съобщи, че свиква спешна среща в Елисейския дворец.

"Бдителността ни е тотална. Работим със съюзниците не всеки ден, а всеки час. Разменяме информация, проверяваме данните от разузнаването и се опитваме да сме готови за реакция", каза френският президент, цитиран от Франс прес.

Саркози отказа да направи какъвто и да било коментар за откритите в Гърция колети бомби, един от които е бил адресиран лично до него. "Никакъв коментар по аферата с колетите бомби, нямам нищо за казване", заяви той.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че Великобритания няма планове да повишава степента на заплахата за сигурността след случая с открития в транспортен самолет в страната пакет бомба, изпратен от Йемен за синагога в Чикаго.

"Ние редовно преценяваме каква е степента на терористичната заплаха за нас", каза британският премиер, цитиран от Ройтерс.

Терористичната заплаха във Великобритания в момента е на равнището преди най-високото, което означава голяма вероятност за нападения.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?