Историята на 8 март – споровете продължават до днес

Историята на 8 март – споровете продължават до днес

Службата на ООН за равенството между половете ООН-Жени (UN Women) реши да посвети тазгодишния Осмомартенски празник на търсенето на решения за гарантиране на повече права и възможности за участие на жените във властта и управлението.

Откакто през 1975 г. ООН обявява 8 март за Международен ден на жената, всяка година службата задава тона на стотици събития по света, посветени на жените, пише френският в. "Монд", цитиран от БТА.

Понякога критикуван заради маркетингови залитания и заради по-скоро символичния си, отколкото политически характер, 8 март си остава важна дата за равносметка за напредъка и регреса по въпроса за равнопоставеността на половете в много страни.

Какви са обаче историческите основи на този празник? Известно е, че става дума за събития, много по-ранни от официалното му провъзгласяване от ООН, но кои са те и защо е избрана точно датата 8 март историците продължават да спорят, отбелязва вестникът.

За първи път идеята за международен ден, посветен на жените, възниква в началото на ХХ век. Белязано от мобилизация на суфражетките, чиято организация във Великобритания е създадена през 1903 г., движението за борба за правата на жените преживява нов възход през 1909 г., когато в САЩ са организирани национални демонстрации - Американската социалистическа партия определя последната неделя на февруари за ден за ежегодна мобилизация в цялата страна в защита на правата на жените.

През 1910 г. Международната конференция на жените социалистки, свикана в датската столица Копенхаген, в която участват около сто жени от 17 страни, гласува единодушно предложение за обявяване на "международен ден на жените". Това е първата декларация, която призовава да се създаде движение от няколко страни, оглавено от германската журналистка и политичка Клара Цеткин, превърнала се историческа фигура на феминизма.

Колкото до избора на датата 8 март, от 1955 г. в продължение на 30 години около него множество американски историци и дори официалната документация на ООН поддържат мит, тиражиран от медиите.

"Отбелязването на този ден води началото си от 8 март 1857 г. в Ню Йорк, където работнички шивачки излизат на протест, за да заявят исканията си", пише на 26 февруари 1955 г. в. "Франс нувел", цитиран от историчката Франсоаз Пик. Проблемът е, че нито един исторически документ не споменава това събитие. То не е споменато никога и от Клара Цеткин като основание за международния ден, за който тя настоява.

Произходът на 8 март продължава да е предмет на предположения, но една хипотеза се налага: за 8 март 1917 г., когато се състои стачка на работнички в Санкт Петербург (тогава Петроград) - събитие, за което се предполага, че отприщва руската революция. За да отдалечат феминистките идеали от комунистическия контекст след Втората световна война, по време на Студената война бива лансиран "митът" за протеста на американските работнички от март 1857 г., казва историчката Франсоаз Пик.

Какъвто и да е точният исторически произход, денят 8 март се налага (особено във Франция), когато през 1975 г. Движението за освобождаване на жените използва тази дата да протестира срещу обявената от ООН Международната година на жените, което много активистки смятат за отстъпление от борбата за женски права.

Две години по-късно организацията приема резолюция, в която кани "всички страни да обявят ден от годината за "Ден на ООН за правата на жените и световния мир". Движението за освобождаване на жените иска от тогавашния президент Франсоа Митеран да избере 8 март и така денят започва да се отбелязва във Франция от 1982 г. В САЩ той се отбелязва от 1980 г., допълва "Монд".

Споделяне

Още от Общество

Колко време давате на новия парламент?