Италиански вестник: Путин се оказа плагиат

Италиански вестник: Путин се оказа плагиат

Много страници от кандидатската дисертация на днешния руски президент Владимир Путин са преписани от американско изследване, съобщава италианският вестник "Република".

"Даже Владимир Путин, най-могъщият човек в Русия, се е поддал на изкушението да открадне научни тези от чужди работи, за да се сдобие с престижно научно звание. В неговия случай става дума за икономика. А тя, както е известно, се явява личното му слабо място", пише вестникът.

През 1996 година, когато сегашният президент едва започва издигането си във властта, той защитава в Минния институт в Санкт Петербург кандидатска дисертация на тема "Стратегическо планиране на възпроизводството на минерално-суровинната база на региона в условията на формиращи се пазарни отношения".

Учен от вашингтонския Брукингски институт обаче установява, че 60% от 218-те страници на дисертацията и най-малко 6 диаграми са взети от американски учебник по икономика, преведен на руски език от Академията на КГБ през 1994 година.

Кремъл мълчи по въпроса, а експертите се крият зад изречението : "Без коментар", пише вестникът и отбелязва, че проблемът е започнатия от руския премиер Дмитрий Медведев кръстоносен поход срещу плагиатството и фалшивите звания – две от язвите на руската държавна образователна система.

Всички комисии, призвани да се борят с това явление, са се сблъскали със скандалната грешка на Путин. Какво да се прави? Да се прекрати ловът на плагиати или да бъдат наказани всички, освен него? Ситуацията е безизходна, пише вестник "Република".

Споделяне

Още от Свят