Италиански журналист бе екзекутиран в Ирак

Италия изрази възмущение от убийството на италианския журналист и доброволен сътрудник на Червения кръст Енцо Балдони, който бе отвлечен в Ирак.

Италианското външно министерство съобщи, че негови дипломати се видели видеозапис с екзекуцията на заложника, който бил застрелян в главата.

Неговият шофьор бе открит по-късно убит. Във вторник похитителите, които наричат себе си "Ислямска армия на Ирак", настояха Италия за изтегли близо 3-хилядния си военен контингент( от Ирак в срок от 48 часа.

Италианският премиер Силвио Берлускони нарече предполагаемото убийство варварски акт и добави, че то няма да разколебае Италия да изпълни мисията си в Ирак.

Италианският президент Карло Чампи изрази възмущението си от убийството на заложника.

Балдони е женен и има двама сина.

Премиерът Берлускони изрази солидарност със семейството му и специално на двете момчета, които, по думите му, с толкова много любов и достойнство са отправили апел към похитителите, който, за нещастие, се е оказал безполезен.

Премиерът обеща Италия да спази ангажиментите си "за борба с тероризма навсякъде и под каквато форма се проявява".

Ал Джазира излъчи видеоматериала с италианския заложник във вторник. На записа Балдони говори на английски и съобщава, че е на 56 години.

"Аз съм журналист. Пиша на социални теми и съм доброволен сътрудник на Червения кръст", казва той. "Дойдох в Ирак да напиша една глава за книгата ми за съпротивата", добавя той.

На записа беше показан паспорта на Балдони и други документи за идентификация.

Балдони е сътрудничил на италианското месечно списание Ил Диарио и е планирал да напише статия за Ирак, заявиха от редакцията.

Балдони, който е успешен рекламен агент от Милано, е пътувал за Багдад на собствени разноски.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?