Италианските партии единни в кризата със заложничките в Ирак

Нараства тревогата за съдбата на двете италиански заложнички, отвлечени в Ирак от въоръжени мъже, които нападнаха офиса им в Багдад във вторник посред бял ден.

Отговорност за нападението пое групировката Ансар ал Зауахри, която в сряда отправи заплаха чрез интернет, че това е само началото на "възмездието".

"Нашите братя муджахидините нееднократно предупреждаваха италианското правителство за необходимостта да изтегли войските си от Ирак", са казва в посланието. "Берлускони трябва да бъде готов за нови нападения", гласи текстът, в чиято автентичност италианските експерти се съмняват.

Отвличането на двете италианки, работещи за неправителствена организация в Багдад, е опасна ескалация в поредицата отвличания на чужденци в Ирак, заяви говорителят на иракското министерство на вътрешните работи Сабах Казем, цитиран от Франс прес.

Казем изрази загрижеността на иракското правителство, че подобни отвличания вече биха могли да станат навсякъде в Ирак. По думите му това ще има отражение не само върху сигурността, но и в сферата на икономиката и на политиката. Той посочи, че министерството на вътрешните работи вече е свикало няколко съвещания в опит да бъде сложен край на този опасен феномен, дело на банди.

Заедно със Симона Пари и Симона Торета бяха отвлечени двама иракчани.

Италианските партии единни в кризата

На среща с лидери на опозицията италианският премиер Силвио Берлускони призова за единна позиция срещу тероризма.

Похищението бе заклеймено от всички партии, като управляващите и опозицията изказаха решимост да се обединят за отпор срещу тероризма.

"Готови сме да сътрудничим на правителството и институциите за спасяването на тези две храбри жени," заяви лидерът на блока на левите сили "Маслиново дърво" Франческо Рутели.

Във вторник, веднага след вестта за отвличането на двете жени, премиерът Берлускони свика заседание на кабинета, а външният министър влезе в контакт с арабските си колеги.

Франко Фратини каза, че получил уверения за пълна подкрепа от колегите си в Ирак, Кувейт и Обединените Арабски емирства.

Италианските опозиционни партии, които силно се противопоставяха на италианското участие във войната в Ирак, обявиха, че ще работят с правителството на Берлускони за освобождаване на двете жени. Това се казва в съвместно комюнике на всички опозиционни партии - от левоцентристите до комунистите - оповестено след среща с кабинета.

На срещата премиерът Берлускони заяви, че е "шокиран" от отвличането на двете доброволки в Ирак. "За Корана жените са свещени", отбеляза той.

Папата призова двете жени да бъдат освободени и да се върнат у дома невредими.

"Твърдост и решимост са необходими в битката срещу агентите на смъртта", каза папата пред 8 000 богомолци, събрани на служба във Ватикана.

Отвличането на Симона Пари и Симона Торета, които работят за хуманитарната организация Мост към Багдад, стана близо две седмици след екзекуцията на италианския журналист Енцо Балдони в Ирак. Балдони е вторият убит италиански заложник, след като Рим отказа да се подчини на искането на терористите да изтегли войските си от Ирак.

През последните 18 месеца там бяха отвлечени над 100 чужди граждани. Повечето от тях бяха освободени, но 25 бяха убити, сред които двама български шофьори.

Нападението срещу двете италианки стана във вила, където са офисите на хуманитарни агенции в центъра на Багдад.

29-годишните Пари и Торета са първите жени, отвлечени в Ирак след похищението на японска заложничка в средата на април, която бе освободена седмица след залавянето.

Група от 20 въоръжени мъже е щурмувала офисите на италианската хуманитарна организация и освен двете италианки е отвлякла иракския доброволец Раад Али Азиз и иракчанката Махназ Басам, която е работела за друга италианска неправителствена организация.

Говорителят на агенцията Рафаел Риенци каза, че работата на Пари и Торета била да снабдяват болници с кислород и вода и помагат за възстановяване на училища.

Два дни преди отвличането в разговор с Риенци те споделили, че се чувстват напълно сигурни и изключили всяка възможност да напуснат Ирак поради страх за сигурността си.

Името на групировката, поела отговорността за отвличането - Партизаните на Зауахри - не е известно до този момент, но може да има връзка с дясната ръка на Осама бин Ладен Айман ал- Зауахри.

В същото време Франция продължава усилено преговорите за освобождаване на двамата френски журналисти, отвлечени в Ирак преди повече от две седмици.

В изявление, публикувано в интернет сайт в понеделник от името на Ислямска армия в Ирак се казва, че Франция има 48 часа да приеме новите условия за освобождаването на журналистите, включително 5 милиона долара откуп.

Дипломатите се надяват да спасят Кристиян Шесно и Жорж Малбруно след разговори с шиитски духовници, за които се смята, че имат контакт с похитителите.

Международни неправителствени организации ще напускат Ирак

Повечето международни неправителствени организации възнамеряват да напуснат Ирак след отвличането на двете италианки и двамата иракчани от бюрото им в Багдад, заяви в сряда пред Франс прес координаторът им Жан-Доминик Бюнел.

По думите на Бюнел, решението се дължи на новия подход на похитителите, които нахълтали в бюрото на хуманитарната организация Мост към Багдад и отвлекли двете жени.

Около 50 са действащите в Ирак международни неправителствени организации, като във всяка от тях работи най-малко по един чужденец.

Председателят на Европейската комисия Романо Проди и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Хавиер Солана осъдиха отвличането на двете италиански гражданки. В комюнике, подписано от Проди, този акт се окачествява като "директна атака срещу универсалните човешки ценности".

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?