Италия конфискува ветропаркове на мафията за 1.3 млрд евро

Вито Никастри, "Господарят на вятъра"

Италия извърши най-голямата в историята конфискация на активи на мафията, сред които са и десетки компании за възобновяеми енергийни източници. Стойностна на конфискуваното имущество е 1.3 млрд. евро, съобщи италианската полиция, предадоха агенциите.

Съд в сицилианския град Трапани постанови окончателна конфискация на блокираните през 2010 г. активи на Вито Никастри. 57-годишният предприемач е смятан за подставено лице на Коза ностра.

Полицията и правораздавателните органи казват, че Никастри, известен с прозвището “Господарят на вятъра” заради големия брой ветропаркове, които притежаваше, е инвестирал в тях парите от рекет и търговия с наркотици на Матео Месина Денаро, смятан за ръководител на сицилианската мафия.

“Денаро стои зад много бизнесмени, които не предизвикват подозрение и спокойно се разпореждат с активите на истинския бос на мафията”, зави Иван Ло Бело, зам-председател на работодателската организация “Конфиндустрия” (Confindustria). “За да се победи мафията, трябва да се води безкомпромисна борба с прането на пари”, допълни той.

Повечето от иззетите активи са на остров Сицилия и в Южна Калабрия, където действа Ндрангета - друга голяма престъпна структура. Става дума за 43 компании, 98 имота, както и коли и яхти. Укриващият се от 1993 г. насам 50-годишен Месина Денаро е известен със слабостта си към мощни автомобили, жени и златни часовници.

Благодарение на връзките си с подземния свят Никастри успява да се издигне от обикновен електротехник до най-големия в Италия инвеститор във възобновяеми енергийни източници - сектор, който до миналата година се радваше на особено щедри субсидии.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?