Италия ограничава услугите, предоставяни на кандидатите за убежище

Матео Салвини

Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини обяви ограничаване до минимум на услугите, които ще получават намиращите се в момента в Италия 136 000 кандидати за убежище, предаде Франс прес.

Наредбата на министъра е придружена от ново споразумение със службата за борба с корупцията за по-добро следене на използваните средства от частни структури, след като бяха открити много злоупотреби.

Досега обществените поръчки, обявявани от регионалните власти за структурите за прием на кандидати за убежище, предвиждаха от 30 до 35 евро на ден на човек и до 45 евро за уязвимите лица. Това прави близо 3 милиарда евро годишни разходи за държавата.

От сега нататък на кандидатите за убежище ще бъдат гарантирани единствено първоначални базови услуги. Такива, свързани с интеграцията - часове по италиански език, професионално обучение, срещи с психолози - ще получават само лицата, получили разрешително за престой.

Според пресата бюджетът за кандидат за убежище се очаква да бъде намален до около 20 евро на ден.

В началото на юли Салвини изпрати писмо на комисиите, разглеждащи молбите за убежище. Той поиска ускоряване на процедурите и ограничаване на разрешенията за престой от хуманитарни съображения.

От около 81 500 решения, взети от тези комисии през 2017 г., 8 процента са получили убежище, 8 процента субсидирана закрила, 25 процента разрешения за пребиваване поради хуманитарни съображения и 58 процента са били отхвърлени. Макар и да не съществуват статистики, част от отхвърлените обжалват и съдиите често решават, че трябва да им се предостави хуманитарна закрила, отбеляза Франс прес.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?