Италия остава в еврозоната, но иска преразглеждане на договори в ЕС

"Движение 5 звезди" обяви, че е сключило споразумение с крайнодясната партия "Лига" за управляваща коалиция

Лидерът на "Пет звезди" Луиджи ди Майо

Антисистемното "Движение 5 звезди" обяви в петък, че е сключило окончателно споразумение с крайнодясната партия "Лига" за сформиране на управляваща коалиция в Италия, предаде Ройтерс.


Програмата на двете популистки партии призовава за незабавно отменяне на санкциите срещу Русия и преразглеждане на икономическото управление на Европейския съюз, включително на редица договори като т. нар. фискален пакт.

 

Тя обаче не предвижда излизане на Италия от еврозоната, нито референдум по въпроса.

 

"Действията на правителството ще бъдат насочени към програма за намаляване на държавния дълг от 250 милиарда евро не чрез приходи, основани на данъци и строги икономии, а по-скоро чрез увеличаване на Брутния вътрешен продукт и чрез съживяване на вътрешното търсене", се казва в изготвения "Договор на правителството за промяна“.

Програмата включва въвеждането в страната на универсален базисен доход от 780 евро месечно на човек. Това бе едно от водещите обещания на "Пет звезди", което ще струва около 17 милиарда евро (20 милиарда долара) годишно.

Италия е третата икономика в еврозоната. Тя обаче е в криза от години, като държавният дълг възлиза на около 132 процента от БВП - най-високия в еврозоната след този на Гърция, отбелязва Ройтерс.

 

Досегашните италиански правителства бяха поели ангажимента да намалят бюджетния си дефицит и държавни дълг. Отиващата си лявоцентристка администрация обеща, че бюджетният дефицит ще спадне тази година до 1,6 % от БВП спрямо 2,4 % през 2017 година, а догодина ще се понижи до 0,8 %, като през 2020 година ще има балансиран бюджет.

 

Преди изборите "Пет звезди" и "Лигата" обвиняваха бюджетните правила на ЕС за хронично слабия растеж на Италия и нарастващата бедност. Те обещаха да се противопоставят на Брюксел като харчат повече, ако успеят да влязат в правителството.

 

Сега тонът им е по-мек, а представител на "Пет звезди" каза в петък, че плановете за повишаване на бюджетния дефицит най-напред ще бъдат обсъдени с Брюксел и по "учтив" начин.

 

Така или иначе новото популистко италианско правителство вероятно ще се окаже най-голямото предизвикателство пред ЕС след Брекзит.

Окончателното коалиционно споразумение ще бъде подложено на одобрение от членовете на Движението днес, съобщи лидерът на движението Луиджи Ди Майо, цитиран от ДПА.

 

Очаква се партия "Лига" също да се консултира със своята членска маса за коалиционното споразумение. Тя ще организира неофициални секции за гласуване на обществени места през уикенда.

 

Все още не е ясно дали двете партии са се разбрали и за личността на бъдещия министър председател.

Двете популистки партии сключиха коалиционно споразумение близо два месеца и половина след парламентарните избори в Италия на 4 март, които не излъчиха категоричен победител. Ако преговорите между тях се бяха провалили, това на практика щеше да означава свикване на нови избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа