Италия предложи световен мораториум над смъртното наказание

Италианското правителство предложи да бъде обявен световен мораториум върху изпълнението на смъртното наказание и потърси подкрепата на Европейския съюз, предаде в четвъртък Дойче веле, цитирана от БТА.

Италианското външно министерство настоя Германия, която пое ротационното председателство на Европейския съюз, да насочи вниманието на съюза към екзекуциите, които се извършват по света.

"Тази битка може да бъде спечелена, ако бъде превърната в европейска инициатива", каза в сряда бившият посланик на Италия в ООН Франческо Паоло Фулчи. Министрите на 27-те страни членки на ЕС трябва да са единни по този въпрос, смята той.

Италианският премиер Романо Проди обяви, че страната му ще постави въпроса за световен мораториум над смъртните присъди пред ООН. Италианският посланик в ООН Марчело Спатафора уведоми във вторник руския посланик в ООН Виталий Чуркин, който е председател на Съвета за сигурност, че Италия иска да внесе въпроса за разглеждане на сесия на Общото събрание на ООН.

Франция ще подкрепи Италия в усилията ѝ срещу смъртното наказание, посочи френското външно министерство, цитирано от Франс прес.

"Позицията на Франция е да работи за премахване на смъртното наказание в световен мащаб, като съгласува действията си с мненията и интересите с европейските партньори", каза в сряда говорителят на министерството Жан-Батист Матеи.

В продължение на две години Италия ще бъде непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, където Франция е постоянна членка, напомня Франс прес.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?