Иван Костов: ДПС е за нови избори, за да не остане извън властта

Движението е пред дилемата дали да направи остър политически завой надясно

Иван Костов, сн. БГНЕС

Макар и да се доближава до БСП по подкрепа на гласоподавателите в резултата си от евровота, Движението за права и свободи изгуби ролята си на балансьор в правителството, а ако иска да остане в управлението на страната, ще му се наложи да направи остър политически завой надясно към ГЕРБ, и затова се обяви за предсрочни избори. Това стана ясно от коментара пред бТВ в неделя на Иван Костов, ръководител на Лабораторията за управление на рисковете към Нов български университет, бивш лидер на ДСБ и експремиер на България.

Според него с изявленията си за предсрочни избори ДПС и БСП трезво са оценили ситуацията и не са се опитали да удължат агонията на това управление, на това мнозинство и на този парламент.

"Основната причина да се стигне дотук е, че преди да стане явна тази политическа криза, институциите бяха в кризисно състояние. Доверието към кабинета, към Министерски съвет и към законодателния орган – към Народното събрание, е рекордно ниско. То е толкова ниско, че при такива нива на общо недоверие към тези институции винаги се стига до подаване на оставка и предаване на мандата", коментира бившият политик.

Според него и ДПС, и БСП са взели разумни политически решения. "Разбира се, не едновременно, както може би щеше да е по-внушително, но го направиха и двете. В този смисъл нека да кажем, че в българския политически живот се е появило едно здравомислие и то идва от ситуацията на криза", допълни Костов.

По думите му, ДПС са осъзнали, че правителството не може да управлява страната, че каквото и да направи, ще срещне конфронтация от всички страни, заради липсата на доверие към кабинета "Орешарски". "Те си дават сметка, че правителството може да доведе до задълбочаване и причиняване на икономическа криза в страната. Аз мисля, че това е едната от причините", каза той по повод изявлението на лидера на ДПС за предсрочните парламентарни избори.

"Второто е опасенията, че те вече не играят ролята на везната, на езичето на везната… Истината е, че ДПС загуби ролята си на балансьор. В такъв смисъл, че наистина изглежда, че Движението за права и свободи може да направи своя коалиция примерно с ГЕРБ и така да управлява страната, само че това може от страна на ДПС и очакваме да чуем какво ще бъде от страна на ГЕРБ, нали? Тоест трябва да има съгласие от двете страни", коментира Иван Костов.

"И в този смисъл ДПС би трябвало да прескочи бариерата, да мине от ляво в центъра, да мине вдясно в центъра, което е един сложен, тежък политически завой, който отсреща може да не бъде приветстван, в смисъл от ГЕРБ. Разбирате ли? И от тази гледна точка ДПС очевидно усеща, че може да остане извън управлението на страната", допълни той.

Голямата тревога на всички е дали предсрочните парламентарни избори няма да ни вкарат в по-дълбока политическа криза. Защото, ако пак не издържи мнозинството, ако пак не издържи изпълнителната власт, ако тя не се справи със задачата си, България влиза в една вече хронифицираща политическа криза от 2013 година нататък, посочи бившият премиер.

Според Костов БСП съзнателно не желае предсрочният вот да е заедно с изборите за местната власт , защото "там БСП може да претърпи много тежко поражение". Той коментира, че кризата ще бъде управляема, когато се конструира такава власт в Народното събрание и в изпълнителната власт, че съумее бързо да реши въпроса за законите, които са необходими на страната, за да приеме бюджет, да приеме и другите бюджети, които са жизнено важни – за пенсиите, за здравната каса и т.н.

"На това се крепи стабилността на страната. Дали това нещо ще се сглоби навреме, за да може да не влезем в пролонгация, тоест в удължаване на стари решения, които, между другото, в момента се вижда, че не са никак добри, защото анализът, който правим на изпълнението на бюджета, повдига много тревожни въпроси", посочи Костов.

Той смята, че е добре Реформаторският блок да има един лидер, каквото предложение направи преди дни един от сегашните ѝ лидери и председател на Движение "България за гражданите Меглена Кунева. По думите му обаче българското общество много слабо разбира нуждата от лидерство.

"В българската политика, поне аз съм бил мишена на такива неща, лидерите на партиите са нещо като гръмоотводи. Там се излива ненавистта, и омразата, и негативната емоция на останалите срещу тях. Фактически те са най-уязвените хора. В смисъл, най-уязвимите и най-уязвяваните хора. В този смисъл, малцина си дават сметка, че без тези лидери практически тези формации ги няма. Там би трябвало да има друг, който да бъде лидер. Но не може да няма лидер. Страшното в българската народопсихология е отрицанието да се доверим на лидер; разбирането на това колко е необходимо някой да води хората, а другите да го следват. Защото мнозина си мислят, че стават за водачи, а всъщност дори не могат и да следват", заяви екслидерът на ДСБ.

Споделяне

Още от България