Иван Костов посъветва Зоран Заев за влизането на Македония в ЕС

Иван Костов посъветва Зоран Заев за влизането на Македония в ЕС
Премиерът на Македония Зоран Заев се е срещнал в Скопие с бившия премиер на България Иван Костов. Двамата са обсъдили перспективите пред евроинтеграцията на Северна Македония, съобщава сайтът на македонското правителство. 
 
На срещата Иван Костов, в чийто мандат България започва преговорите за влизане в ЕС, е споделил със Заев идеи от своя опит в евроинтеграцията и реформите, както и политиките, необходими за постигането на икономически растеж и развитие. Потърсен по телефона от Mediapool, Костов отказа да даде подробности. 
 
В съобщението пише, че Костов е изтъкнал смелостта на премиера Заев в решаването на спора с Гърция за името на Македония. Той е подчертал прогресивната политика на македонския премиер, благодарение на която Македония е на път да стане член на НАТО и преговаря за членство в ЕС. Според Костов тези промени са от голямо значение за по-нататъшното развитие на отношенията между Македония и България, особено в областта на икономиката и за инфраструктурните проекти като Коридор №8.
 
След разрешаването на дългогодишния спор около името на Македония  миналата сряда в Брюксел бе подписан  присъединителен протокол за  членството на страната в НАТО от  29-те посланици на страните - членки на НАТО.
 
От събота влиза в сила новото име на държавата - Република Северна Македония.  
Споделяне

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?