Избирателните списъци за местните избори са готови

Избирателните списъци за местните избори са готови, съобщи членът на ЦИК от квотата на СДС Михаил Константинов. Пред Би Ти Ви той уточни, че в списъците има 7 милиона души, но реалните избиратели са 6 милиона и 300 000 човека. По думите му 700 000 имена в списъците са на хора, които не са в страната и няма да гласуват на изборите.

На първото си заседание ЦИКМИ трябва да конституира ръководството на комисията за местните избори, коментира членът на ЦИК от квотата на БСП Румяна Сидерова. Тя определи като приоритетни задачи изборът на председател, секретар и говорител.

"Трябва да обсъдим как нашите решения ще бъдат обявявани и да се структурираме по групи", допълни още Сидерова и уточни, че председателят на ЦИК ще бъде избран в петък.

"Ако ме изберат за председател на ЦИК ще приема", заяви Мария Павлова, член на комисията от квотата на НДСВ.

СДС ще настоява председателят на ЦИК и секретарят да бъдат от различни политически сили и коалиции, заяви Михаил Константинов. Той изрази мнение, че е логично председателят да се излъчи от най-голямата квота в ЦИК. "Председателят трябва да бъде от НДСВ, а секретарят от БСП или СДС", коментира Константинов.

Пред Би Ти Ви Мария Павлова определи като най-спешна задача конкурса за определяне на преброители за местните избори.

"Аз искам много тази ЦИК да успее, защото имаме за съжаление един лош пример - президентската ЦИК от 2001 г., която допусна един много сериозен пропуск в работата си. Избра един неподходящ преброител, който провали преброяването на гласовете на първи тур. И тогава всички имахме късмет, че резултатът беше ясен и без преброяване. Беше ясен от социологическите проучвания. Но ако изборите бяха на кантар, скандалът щеше да бъде грандиозен", заяви още вчера Михаил Константинов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?