Избягалият в Унгария Груевски няма български паспорт

Каракачанов твърди, че Сърбия е помогнала на бившия премиер да се укрие

Никола Груевски

Бившият македонски премиер, който избяга в Унгария, за да избегне 2-годишна ефективна присъда, не е получавал гражданство и паспорт в България. Това увериха в четвъртък от правосъдното министерства в отговор на медийни публикации в Унгария.

"Никола Груевски не е български гражданин и не е подавал документи за българско гражданство. По данни на МВР Груевски няма издаден български паспорт", гласи официалното съобщение на ведомствения пресцентър.

По-късно след среща с македонския си колега Зоран Заев в София премиерът Бойко Борисов уточни, че Груевски не е искал български паспорт и определи разпространената информация като "фалшива новина".

През последните години десетки хиляди македонци получиха български паспорти, сред които и бившият премиер Любчо Георгиевски. Основният им мотив да кандидатстват за българско гражданство е европейският паспорт, който им дава възможност да живеят и работят в Европейския съюз. България не води статистика колко от тях остават да живеят в България.

Бившият премиер на Македония Никола Груевски поиска политическо убежище в Унгария, след като окончателно бе осъден на 2 години затвор по делото "Танк" за покупката на луксозния си служебен "Мерцедес". Той бе обявен за международно издирване, но успя да се укрие в Унгария.

Груевски от лятото на 2017 година е без паспорт и има забрана за напускане на Република Македония и към момента не е ясно как е стигнал до Унгария. По-рано унгарското издание "Непшава“ се позова на източник от правителството, според когото Груевски е ползвал български паспорт.

Сръбският вестник "Политика" пък твърди, че той е избягал през Албания с фалшив паспорт.

Вицереремиерът Красимир Каракачанов обаче сподели своя вътрешна информация, според която Сърбия е помогнала на Груевски.

"Той не е искал българско гражданство, макар че родният му баща е български гражданин. Мога да ви дам информация от мои сигурни източници в Скопие, че Груевски е преминал сухопътната граница на Македония със Сърбия, а до Унгария е преминал със съдействието на сръбските власти. Това е моята информация от Скопие. Прибраха своя човек, осигуриха му коридор”, коментира лидерът на ВМРО пред Нова телевизия. 

Унгарското правителство съобщи в четвъртък, че Будапеща няма нищо общо с бягството на Груевски.

Гергей Гуяш, началник на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан, отказа да каже как бившият македонски премиер е стигнал до службата за имиграция и убежище в Будапеща, където е подал документите си за кандидатстване и е бил изслушан.

По думите на Гуяш Унгария още не е получила официално искане от Скопие за екстрадицията на Груевски. Той добави, че Будапеща ще действа "съобразно законите", ако това се случи.

Унгарските опозиционни партии обаче призоваваха правителството да екстрадира веднага Груевски.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?