Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Излез сега и викай: “Ура”, викай: “Благодаря”

0 коментара
Излез сега и викай: “Ура”, викай: “Благодаря”
Удовлетворен от свършеното в здравеопазването през последните месеци премиерът Бойко Борисов дава указания на последното заседание на Министерския съвет да се провежда мощна разяснителна кампания за всичко, което се прави в сектора. Уведомен, че една клинична пътека е увеличена с 315%, а други с по-малко, премиерът дава нареждане: “Ще ги съберете сега всички тези, ще ги издирите, ще ги поканите на една пресконференция и ще започнете да им обяснявате клиничните пътеки. По детските – с 20 на сто даваме повече. За линейния ускорител - 315% повече. Излез сега и викай .- “Ура”, викай - “Благодаря”, а не да остава, че ние толкова много неща сме дали и повече направили в здравеопазването и излиза един, не му знам името, и където има протест, пръв отива да приказва. Лично него виж, него го покани и му прочети цифрите и го накарай да ги коментира“.

Публикуваме част от стенограмата от заседанието на Министерския съвет, в която премиерът дава напътствия за развитието на здравния сектор.

***

Симеон Дянков: Искам да припомня, че едно от задълженията, съвместно на Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите, беше до края на 2010 година да завършим остойностяването на клиничните пътеки. Това беше завършено и вече е факт. Подписани са съответните договори с Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз и мисля, че в 285 пътеки се увеличиха цените.

Стефан Константинов: В 185 пътеки, всички пътеки са 294. Повече от половината са с повишена цена.

Симеон Дянков: Около 70 на сто се увеличиха, и нашият анализ показа, че за педиатрията като цяло пътеките досега не плащаха достатъчно. Там са увеличени средно с 20 на сто за всички педиатрични пътеки. Мисля, че за първи път в България вече има и безплатни процедури за профилактика за рак за мъжете над 50 години и за жените.

Стефан Константинов: Това е заслуга на Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

Симеон Дянков: Парите идват от Министерството на здравеопазването.

Стефан Константинов: От здравни осигуровки. Всеки трябва да си отбранява заслугите. Но тъй като казахте за този линеен ускорител. Едно от оплакванията на колегите е било, че пътеката е много ниска и получават малко пари. Пътеката за лечение с линеен ускорител в следващата година е 315% спрямо миналогодишната. Когато кажем 10 или 20 на сто, хората не го усещат, а 315% всеки може да ги разбере.

Бойко Борисов: Тъй като на мен ми дадохте пътеките и съм ги прочел, ако сега направим едно социологическо проучване и да попитам всички министри и губернаторите, които са тук – ако един ми каже да знае една такава цифра. Защото точно по това месеци наред те биха и теб, и здравното министерство, и финансовото министерство. Знайни и незнайни герои използвайки тези два, три месеца буфер, в които трябваше да наваксаме финансирането в здравното министерство. По какво ли не чухме да се изкажат.

Ще ги съберете сега всички тези, ще ги издирите, ще ги поканите на една пресконференция и ще започнете да им обяснявате клиничните пътеки. По детските – с 20 на сто даваме повече. За линейния ускорител - 315% повече. Излез сега и викай .- "Ура”, викай - "Благодаря”, а не да остава, че ние толкова много неща сме дали и повече направили в здравеопазването и излиза един, не му знам името, и където има протест, пръв отива да приказва. Лично него виж, него го покани и му прочети цифрите и го накарай да ги коментира.

***

Стефан Константинов: Това е една изключително важна наредба, тъй като третира въпрос, който беше ясен в публичното пространство, но нерегламентиран. Става въпрос за избора на лекар и на екип. Досега такова нещо се правеше, но всяко лечебно заведение си го решаваше, нямаше никаква нормативна база на какво да се стъпи, в резултат на което се получаваха най-разнообразни аномалии от типа на заплащане в пъти повече от цената на клиничната пътека за т. н. избор, извършване на манипулацията, след което се представяха документи на пациентите да подпишат, което си е вече в рубриката "изнудване“, а не избор. Наредбата първо казва какво е избор на лекар, какво е избор на екип, след това казва при какви ситуации може да се прави.

Бойко Борисов: Единственото, което искам повече от теб и екипа ти – обяснения! Всичко това трябва да се обяснява, обяснява, хората да го знаят. И като знаят, всъщност знаят правата си, знаят какво имат право да направят. Ще отидат и ще кажат: "Чух го министъра сутринта, така каза по телевизията, а вие тук ме препращате някъде…”. Затова хубаво трябва да се обяснят тези неща.

***

Стефан Константинов: С този проект се предлагат промени в Постановление №216 за създаване на Център "Фонд за трансплантация”. Те имат за цел да се уреди лечението на пациенти, които са одобрени за трансплантация в чужбина, до момента на извършване на трансплантацията, след разглеждане и преценка на Обществения съвет. Касае се за осигуряване на лечение само за заболяванията, налагащи трансплантация и които не са финансирани по друг указан ред – от Националната здравноосигурителна каса.

Кое ни подтикна да правим тази промяна? Един конкретен случай при пациентка, която очаква трансплантация и за която до очакването се отделят страшно много пари – десетки хиляди левове месечно. Това го казвам, за да покажа колко скъпа необходимост е медицината, защото тук става въпрос дали този човек да живее или не. И операцията на тази жена сигурно ще струва към 400 хиляди долара, лечението на месец – 250 хиляди лева, докато стане това нещо. Това е може би едно от обясненията защо парите за здравеопазване се увеличават, а ефектът не се много вижда. Тези неща никой не ги вижда, а буквално няколко пациенти могат да изразходят 10% от бюджета на здравеопазването.

Въпросът е какво да правим. Ние, разбира се, търсим варианти, общуваме и с Министерство на финансите, но искам да покажа как за определени случаи могат страшно много пари да отиват. От друга страна, не можем да кажем "Не, спираме лечението” и пациентът да умре, защото парите са много – това просто няма как да го направим.

Това е причината – да направим това момиче, което чака за трансплантация, да има възможност по някакъв начин да го финансираме със средства. Затова предлагаме тази промяна. Разбира се, има и други неща в нея.

Бойко Борисов: Човешкият живот е един, затова даваме докато има.

Трайчо Трайков: Господин премиер, понеже д-р Константинов постави много на място въпроса – какво правим, когато парите не стигат. Те никога няма да стигат, защото медицината е скъпо нещо, винаги може човек да бъде третиран и по-добре. Отговорът е – инициатива от хората и стимул да се осигуряват допълнително, за да бъдат гарантирани за всякакви положения. Никога бюджетът за здравеопазване на може да покрие абсолютно всички необходимости.

Стефан Константинов: Абсолютно съм съгласен и винаги, когато разговарям с хора, които си плащат, които са в бизнеса, които имат частни структури и работят много добре, винаги казват – ние си плащаме, обаче защо толкова много хора не плащат.

Не съм съгласен даже с обясненията – малко са ни доходите, сега за какво и това да го плащаме. Да, хората, когато са здрави не го разбират, но всъщност хората, когато са здрави плащат, а някой в този момент е болен и той получава тези средства, но утре никой не гарантира, че този човек, който сега в момента е здрав, няма да се разболее и да изпадне в същата ситуация и колкото и да е богат, винаги може разходите да надвишават значително това, което той е дал.

Бойко Борисов: И пак стигаме до разяснителната кампания, и пак стигаме до обясненията. Защото в момента ние си говорим, че когато грее слънцето, времето е топло, а когато залезе става мрак, става по-хладно, че когато си здрав, богат и млад, е по-хубаво, отколкото стар, беден и болен. Това са неща, които не е нужно да ги обясняваме на хората. От нас се иска да дадем възможност първо – тези, които си плащат, да получават адекватна услуга. Тези, които не си плащат – да ги убедим или ги задължим – намерете вие инструментите, да си плащат, защото, ако се обяснява правилно, това ще стигне до повече хора, до разума. Трето – тези, които искат да се подсигурят с по-добро здравеопазване, могат да ползват и тези фондове, за които казва Трайков.

Иначе съм съгласен – винаги има и по-добър медикамент, винаги има и по-добра апаратура, винаги има и по-добра болница в света.

Приемаме точка 9.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.