Изненадваща смяна на шефа на "Била България"

През тази година компанията ще отвори обекти в двата най-големи мола в София

Норберт Мисбрандт

"Била България" е с нов изпълнителен директор – Норберт Мисбрандт. Той ще заеме поста на Бойко Сачански от 1 април, съобщиха от компанията.

В прессъобщението не се посочват мотивите за смяната. От него става ясно, че Сачански, който пое поста от 1 март 2015 г., не остава в директорския борд.

Новият изпълнителен директор на "Била България" Норберт Мисбрандт има богат опит в сферата на търговията с бързооборотни стоки и познава добре пазара в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Той започва кариерата си в "Била" ЦИЕ през септември 2011 г., след като е заемал позицията на изпълнителен директор в "Лидл Румъния". Мисбрандт преминава през позиции като главен оперативен директор в "Била Румъния" и "Била Хърватия . През април 2017 г. се мести в Прага и оттогава е главен оперативен директор в "Била Чехия".

От 1 април 2019 г. Норберт Мисбрандт поема ръководството на "Била България" заедно с останалите членове на борда на директорите - Албена Георгиева, която е главен оперативен директор, и Ваня Динева-Странджева, която е финансов директор, е посочено в съобщението.

"Била" е първата международна верига супермаркети, която стъпва на българския пазар през 2000 г. В момента веригата е лидер по брой магазини у нас със 124 обекта в 38 града. През последните три финансови години (2015 – 2017 г.) оборотът ѝ расте непрекъснато и достига 724 млн. лв. Това и отрежда четвърта позиция по приходи на българския пазар, като преди нея са "Кауфланд", "Лидл" и "Метро". Въпреки растящият оборот печалбата на дружеството за 2017 г. намалява с около 1 млн. лв. и достига около 4.4 млн. лв., показва финансовият отчет на компанията. За "Била България" работят около 4600 души.

Плановете на компанията са фокусирани върху продължаване на експанзията ѝ на българския пазар и през следващите години. През тази година предстои откриване на обекти в двата най-големи столична мола - The Mall и Paradise Center.

Досегашният изпълнителен директор Бойко Сачански поема управлението на "Била България" на 1 март 2015 г. Месец по-късно в медиите излязоха спекулации, че "РЕВЕ Груп" (REWE Group) подготвя продажбата на бизнеса си у нас. Освен магазините "Била", компанията държеше и 21 магазина "Пени" и имаше още 38 закупени терени. В крайна сметка година по-късно "Реве Груп" продаде магазините си "Пени" и терените, като продължи да развива марката "Била" с откриването на нови търговски обекти всяка година.

В последната година компанията има проблем с персонала, като е видно че недостигат касиери и в пиковите часове се образуват големи опашки. Отскоро са разлепени реклами пред магазините на "Била" за касиери със заплата от 1350 лв. месечно в София.

Смяната на Сачански е изненадваща за бранша. Той започва работа за концерна "РЕВЕ" (REWE) у нас през 2000 г. , като управител на първия магазин на "Била България". След това става регионален мениджър, маркетинг мениджър, а през 2010 г. заминава за Русия, където продължава развитието си и достига до позицията главен оперативен директор, а от 1 март 2015 г. застава и начело на "Била България".

"РЕВЕ Груп" е сред водещите компании в сферата на търговията и туризма в Германия и Европа основата през 1927 г. Общият размер на външните ѝ приходи за 2017 г. са 58 милиарда евро. Управлява 15 300 магазини в 22 европейски страни.

Споделяне

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?