Износът на електроенергия ще намалее с 1 млрд. квтч. след спирането на 1 и 2 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Износът на електроенергия ще намалее с около един милиард киловатчаса на година след спирането на 1 и 2 блок на АЕЦ "Козлодуй", твърди главният инженер и член на Съвета на директорите на Националната електропреносна компания Митю Христозов.

През 2002 г. производството на атомната централа ще бъде около 20 млрд квтч. електроенергия, което е рекорд, прогнозира Христозов. По думите му вътрешното потребление на електроенергия е около 36,5 млрд. квтч., което показва, че атомната електроцентрала осигурява около 60% от нуждите на страната.

Според разчетите на НЕК през 2003 г. електропроизводството от АЕЦ "Козлодуй" ще бъде малко над 16 млрд. квтч. Това ниво отговаря на производството от 1996-1997 година, когато всички блокове са били в експлоатация, коментира Митю Христозов. В отговор на въпрос той посочи, че, ако някои селища останат без електричество на Нова година, последната причина за това ще бъде спирането на двата блока.

Като най-удобно време за спирането им Христозов посочи 30 и 31 декември вечерта. Според него енергийната система разполага с достатъчно резервни мощности, които да компенсират извеждането от експлоатация на 1 и 2 блок.

Като примери Христозов посочи ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Бобовдол", ТЕЦ "Марица изток 2", ТЕЦ "Марица изток 3", и натовареният 50 процента 5 блок на АЕЦ "Козлодуй". Липсата на заместваща мощност при спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" предполага, че възможностите за износ ще бъдат нулеви, каза Христозов. Той изрази надежда, че нова мощност ще бъде изградена до спирането на двата реактора.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес