Изоставени британски банки и киносалони превърнати във ферми за канабис

Британската полиция откри над 6800 места за култивиране на канабис през последната година, като фермите са били на всякакви места - от изоставени киносалони до бивши банки, тъй като рецесията е довела до неизползването на все повече сгради, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Асоциацията на полицейските началници от Англия, Уелс и Северна Ирландия съобщи в доклад, че през финансовата година 2009-2010 са открити около почти 750 000 стръка канабис на стойност около 85 млн. лири, което е нарастване спрямо 576 800 стръка предишната година.

"В момента има все повече неизползвани промишлени и търговски сгради, които привличат престъпниците за отглеждане на канабис", се казва в доклада.

Най-голямата ферма за канабис е открита през юли в Кембриджшър. Там са сезирани 7600 стръка на стойност 2.5 млн. лири.

През 2008 г. британското правителство постави канабиса от трета във втора категория наркотици. Това означава, че за притежание на канабис вече се налагат по-тежки наказания, като максималното е пет години затвор.

При обиските на фермите за канабис са открити различни видове оръжия - мачетета, пушки с рязани цеви, ножове и бухалки.

Полицията обяснява това с факта, че други престъпни групировки рекетират производителите на канабис и те са били принудени да се въоръжат.

За работа във фермите за канабис във Великобритания са вкарани нелегално много хора, главно от Виетнам и Китай, включително деца. Нелегалните имигранти плащат до 10 000 лири на човек на каналджиите и след това връщат дълга си чрез работа във фермите за канабис, отбелязва ББС.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?