Изпълнителното бюро на БСП е в оставка

Изпълнителното бюро на БСП е в оставка

На пленума на БСП в неделя Изпълнителното бюро на партията ще подаде оставката си. Това решение бе взето на близо 5-часовото заседание на ръководството на партията, на което бяха анализирани резултатите от изборите за евродепутати и което последва обявените промени в кабинета от премиера и лидер на левицата сергей Станишев. Очаква се в неделя да се реши и свикването на конгрес на БСП до края на месеца.

Единствено Станишев, който е предложил оттеглянето на ръководството на партията, остава на лидерския пост

Оставката на Изпълнителното бюро на БСП трябва да се разглежда като знак, че сме разбрали сигнала, даден от избирателите по време на изборите за евродепутати, каза след заседанието говорителят на БСП Ангел Найденов. По думите му представянето на левицата на изборите е под очакванията на партията и причините за това са разочарованието на българите от неосъществената политика на БСП, влошеното организация в структурите на партията, нарушения диалог между членовете на БСП, слабости и грешки в предизборната кампания.

Не драматизирам резултатите от изборите, но ще сбъркаме, ако се опитаме да омаловажим знака, който ни дадоха избирателите, каза Ангел Найденов. Според него драма би настъпила, ако БСП не успее да се подобри организационното си състояние и да промени социално-икономическата политика, отговоряйки на очакванията на българите.

Предстоящият конгрес на БСП до края на юни трябва да определи приоритетите в управленската програма на партията и да да се обсъди подготовката за местните избори.

На заседанието не е била обсъждана оставката на Румен Овчаров и въпроса кой ще го замести на поста министър на икономиката и енергетиката, допълни Ангел Найденов.

Споделяне

Още от България