Израел дава стипендия на детето на българския шофьор, убит в атентата в Бургас

Израел дава стипендия на детето на българския шофьор, убит в атентата в Бургас

Израелски граждани поеха част от издръжката на дъщерята на загиналия при атентата в Бургас български шофьор Мустафа Кьосов. 11-годишната Салихе  ще получава  всеки месец стипендия от 150 долара до навършване на пълнолетие. Инициативата е на директора на кабинета на заместник-министъра за развитието Аюп Кара.

По този повод представителят на израелското правителство Менди Сафади посети в петък село Юруково, където живее семейството на Кьосов, който бе шофьор на взривения на 18 юли автобус с израелски туристи, петима от които загинаха.

Това е второто посещение на Сафади в Юруково. За пръв път той идва в селото непосредствено след атентата, за да се срещне с близките Мустафа. Сега пристигна,  за да направи дарение на детската градина, в която е израснал шофьорът. В негова памет децата изнесоха празнична програма.
 
"Когато бях тук първия път обещах, че ще донеса нещо и сега донесох малко пари за детската градина, в която е пораснал Мустафа Кьосов. А за детето даваме по 150 долара месечно до навършването и на 18 години”, обясни Сафади. Надявам се всяка година да идвам тук, за да нося подаръци на децата и детската градина, добави той.

След дарението израелският представител посети и семейството на Кьосов, за да им каже за стипундията. Детето все още е в стрес, а майка му отказа да излезе от къщи. Цялото село все още не може да се съвземе от трагедията.

"Дойдох да им покажа, че цяла една държава стои зад тях", каза израелският представител.

На погребението на Мустафа Кьосов миналото лято не се появи нито един представител на държавната власт. Правителството реши да отпусне 10 000 лева помощ на семейството му. Областният управител Костадин Хаджигаев пристигна изненадващо в селото, съпровождан от свита журналисти, камери и официални лица, поканени от него да отразят събитието.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?