Израел е вече енергийно независим

Израел е вече енергийно независим

Израел започна добива на газ от находището "Тамар", разположено в изключителната икономическа зона край бреговете на страната, съобщават осведомителните агенции в неделя.

Находището е на дълбочина над 4 км и на 90 км западно от Хайфа. По изградения двоен газопровод "синьото гориво" ще достига газодобивна платформа край брега на Ашкелон, откъдето по тръбопровод, обслужващ по-рано находището "Ям тетис", ще постъпва в газовия колектор в Ашдод.

Пускането в експлоатация на "Тамар" дава на Израел енергийна независимост за десетки години напред, отбелязва рускоезичният сайт Нюзру-Израел.

Очаква се скоро първият газ да стигне до колектора и по този начин след над двегодишно прекъсване, предизвикано от спирането на доставките на египетски газ, израелската електрическа компания Хеврат хашмал (Hevrat Hashmal) ще може да върне повечето електростанции към работа с природен газ.

Досега Хеврат хашмал беше принудена да купува втечнен газ и дизелово гориво, което не само е доста по-скъпо и по-малко екологично, но и не дава възможност да се използват турбините, предназначени за газ, на пълна мощност.

Символичен е фактът, че пускането в експлоатация на израелското находище съвпада с празника Пасха, на който евреите празнуват освобождаването си от египетско робство, посочва Нюзру. До началото на 2011 г. Египет беше основният израелски доставчик на природен газ, но след падането на режима на Хосни Мубарак доставките спряха, което доведе до поскъпване на електричеството.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?