Израел освободи достъпа на богомолци до Площада на джамиите в Ерусалим

Израел освободи достъпа на богомолци до Площада на джамиите в Ерусалим

Израел съобщи, че достъпът на богомолци до Площада на джамиите /Храмовия хълм/ в Ерусалим за голямата седмична молитва ще бъде неограничен за всички възрасти - за пръв път от седмици насам, предаде Франс прес.

Решението, обявено от израелската полиция, е взето в разгара на дипломатическите усилия за успокояване на напрежението между израелци и палестинци. Достъпът и контролът върху посещенията на Храмовия хълм са в центъра на тези усилия.

През последните седмици Израел бе забранил достъпа до мястото - третата по значение светиня в ислямската религия, за мюсюлмани под 50-те, за да намали риска от насилствени действия.

Площадът на джамиите е разположен в Източен Ерусалим, анексиран и окупиран от Израел. Като част от историческото наследство обектът се управлява от ислямска фондация под егидата на Йордания. Израел обаче контролира подстъпите към него.

Хълмът е свещено място и за юдейската религия, защото там някога е бил разположен Соломоновият храм. Евреите имат право да посещават хълма в определени часове, но им е забранено да се молят там. Мюсюлманите могат да отиват там за молитва по всяко време, но Израел редовно налага възрастови ограничения за посетителите мюсюлмани. Подозренията, че Израел търси начин да промени тези правила, дори да раздели площада, а също и ограниченията за достъп изглежда са сред основните фактори, отприщили вълната от насилие, заляла през последните седмици Ерусалим, палестинските земи и Израел, заплашвайки да се превърне в нова интифада, допълва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят